Aaviksoo: NATO uues strateegilises kontseptsioonis on vähem unistusi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lissaboni tippkohtumise ümarlaud.
Lissaboni tippkohtumise ümarlaud. Foto: SCANPIX

Erinevalt 1999. aasta versioonist on selles unistusi vähem ja tegelikkust rohkem, iseloomustas kaitseminister Jaak Aaviksoo äsja Lissabonis tippkohtumisel vastu võetud NATO uut strateegilist kontseptsiooni.


Aaviksoo sõnul iseloomustab seda dokumenti hea tasakaalustatus. Tema kinnitusel võeti kontseptsiooni koostamisel arvesse ka peaaegu kõiki Eesti tehtud parandusi ja täiendusi. Need puudutasid näiteks selliseid teemasid nagu alliansi alusleppe artikkel viis, kaitseplaneerimine, õppused ja tuumaheidutus.

Strateegiline kontseptsioon on dokument, mis määrab ära NATO tegevuse põhilised rõhuasetused selle kehtimisajal. Sama dokumendi eelmine versioon pärines 1999. aastast – ajast, kui polnud veel juhtunud ei 11. septembri terrorirünnakuid ega Gruusia sõda, samuti polnud jutuks veel n-ö uued ohud nagu küberkaitse.

Tänasest homseni kestval NATO tippkohtumisel esindavad Eestit peaminister Andrus Ansip, välisminister Urmas Paet ja kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles