ISIS on «kodus» kimpu jäänud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordaania kuninganna Rania veebruaris Ammanis peetud meeleavaldusel näitamaks solidaarsust islamistide tapetud piloodiga.
Jordaania kuninganna Rania veebruaris Ammanis peetud meeleavaldusel näitamaks solidaarsust islamistide tapetud piloodiga. Foto: AFP/SCANPIX

Arvamus, mille järgi ISISe äärmusrühmituse juhitaval kalifaadil pole midagi pistmist riikluse ega islamiga, ei pea paika.

2014. aasta suvel Iraagis võidult võidule ja ühtlasi maailma meedia tähelepanukeskmesse sammunud ISISe kontrollitavatel territooriumidel elab umbes neli miljonit inimest. Nende alade elukorralduses omakorda (kust ei puudu haridussüsteem ja avalikud teenused) lähtutakse radikaalsest salafistlikust islamitõlgendusest.

ISISe riiklus küll püsib, kuid on vankuma löönud. Nii näiteks lootis organisatsioon lõppeva aasta algul peagi kasutusele võtta uue kulddinaari, mis oleks pidanud aluse panema uuele õiglasele läänest sõltumatule rahandusele. Praeguseks pole suudetud plaani aga ellu viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles