Paet: Vene positiivset retoorikat peavad toetama ka teod

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Et koos edasi minna, peavad positiivset retoorikat hakkama toetama ka praktilised positiivsed teod Venemaa poolt, iseloomustas välisminister Urmas Paet NATO kutset Moskvale tulla nende raketikilbi osaliseks.


NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen kutsus venelasi raketikilbis osalema oma hiljutisel Moskva-visiidil. See teema tuleb arutlusele ka laupäeval Lissabonis alliansi tippkohtumise raames toimuval NATO-Vene Nõukogu kohtumisel, kus Kreml on esindatud kõrgeimal võimalikul tasemel ehk president Dmitri Medvedevi näol.

Paeti nentis, et ühist raketikilpi saab teha ainult siis, kui kõik osapooled näevad ka ohtusid samades kohtades. Venelastega alustatakse esialgu siiski vaid konsultatsioone.

«Meie sihiks on teha värske algus,» iseloomustas alliansi eesmärke laupäevasel kohtumisel venelastega NATO pressiesindaja James Appathurai. Tema sõnul asutakse üheskoos kaardistama 21. sajandi ohte.

Paet kommenteeris Venemaaga uue alguse tegemist teemat sõnadega: «See on ju positiivne, kui tekib rohkem positiivseid seoseid.» Esimeste ühiste huvidena käsile võetavate teemadena tõi ta välja aga siiski NATO praeguse suurima operatsiooni – Afganistani – transiidi seal teenivate ISAFi vägede juurde ja narkovastased operatsioonid, ning piraatlusevastase võitluse.

Kommentaariks spekulatsioonidele teemal, mida saab Venemaa vastu oma praeguste andmete kohaselt üsna heldele lubadusele anda NATO-le laiemad võimalused Afganistani transiidiks ja lubada edaspidi läbi nende riigi kulgevatel kaubakaravanidel ka tagasi tulles asju Afganistanist ära tuua, märkis Paet, et Venemaa mõistab järjest enam, kui palju Afganistan puudutab neid ennast. Näiteks suur osa Afganistanist pärinevast heroiinist ei liigugi Venemaalt edasi, selle süstivad sisse vene narkomaanid.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo loetles NATO ja Venemaa ühishuvidena üles terve rea teemasid, mis on mõlemale huvipakkuvad: «Terrorism on probleem nii meile kui Vene Föderatsioonile. Massihävitusrelvade levik on probleem nii meile kui Vene Föderatsioonile. Küberjulgeolek on probleem nii meile kui Vene Föderatsioonile. Rahvusvaheline terrorism ja organiseeritud kuritegevus on probleem nii meile kui Vene föderatsioonile.»

Kaitseminister lisas, et kui kõik need asjad ära kaardistada, jääb veel hulk teemasid, kus NATO ja Venemaa arusaamad ei kattu. «NATO pole ka neid unustanud,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles