Korsikal keelati pärast kokkupõrkeid meeleavaldused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad eile Ajaccios.
Meeleavaldajad eile Ajaccios. Foto: SCANPIX

Prantsuse võimud keelasid Vahemeres asuva Korsika saare keskuses Ajaccios hiljutiste kokkupõrgete tõttu vähemalt 4. jaanuarini meeleavaldused ja rahvakogunemised.  

Nii üleeile kui eile toimusid Korsika keskuses sadade inimeste osavõtul meeleavaldused, kus muu hulgas skandeeriti araablastevastaseid loosungeid.

Teadaolevalt vallandusid pinged pärast seda, kui Ajaccio vaeses linnajaos tungiti seni teadmata põhjustel ööl vastu reedet kallale kahele tuletõrjujale ja politseiametnikule. Väidetavalt olid ründajateks araablastest mosleminoored, kuid rünnakuga seoses pole kedagi veel kinni peetud.

Võimude väitel oli tegu aga tahtliku rünnakuga ning ka tuletõrjujad on kirjeldanud, kuidas neid ründas raudkangidega ja pesapallikurikatega varustatud jõuk.

Nii reedel kui laupäeval avaldasid sajad inimest rünnaku vastu meelt. Üleeile suundus osa protestijaist kohaliku moslemite palvemaja juurde, karjudes uudisteagentuuri AFP korrespondendi teatel korsikakeelseid loosungeid «Araablased välja!» ja «See on meie kodu!»

Kohalike võimude sõnul tungisid meeleavaldajad pühakotta, lõid puruks palvekoja aknad, rüüstasid seda ning põletasid ka mitut islamiusuliste püharaamatut. «50 palveraamatut visati välja tänavale,» lisas kohalik valitsusametnik Francois Lalanne.

Prantsusmaa peaminister Manuel Valls nimetas oma mikroblogivõrgustiku Twitter kontol Ajaccios toimunut vastuvõetamatuks pühaduserüvetuseks. Siseminister Bernard Cazeneuve aga viitas rassismile ja ksenofoobiale, mõistes hukka ka rünnaku tuletõrjujate ja politseiniku vastu.

Rünnaku mõistis hukka ka Prantsusmaa moslemite nõukogu, mis juhtis tähelepanu, et rünnak toimus ajal, mis on püha nii jõulupühi tähistavatele kristlastele kui ka prohvet Muhamedi sündi tähistavatele moslemitele.

Foto: Jean-Pierre Belzit/AP
Foto: Jean-Pierre Belzit/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles