Vihased korsiklased tulid taas tänavatele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Ajaccios.
Meeleavaldus Ajaccios. Foto: SCANPIX

Sajad inimesed tulid eile Vahemeres asuva Korsika saare keskuses Ajaccios tänavatele, skandeerides araablaste-vastaseid loosungeid.

Prantsuse võimud kehtestasid eile rahutuste tõttu esialgu 4. jaanuarini kehtiva keelu, et hoida ära meeleavaldusi ja rahvakogunemisi töölislinnaosas Jardins de l'Empereur.

Eilne rongkäik, mille käigus skandeeriti korsikakeelseid loosungeid «Araablased välja!», «See on meie kodu!», «Me võitleme rämpsu, mitte araablaste vastu!», korraldati aga teistes linnaosades, sest politsei tõkestas protestijate tee sisserändajate linnaossa.

Meeleavaldused on Ajaccios toimunud alates reedest. Teadaolevalt vallandusid pinged pärast seda, kui Jardins de l'Empereuri linnajaos tungiti ööl vastu reedet kallale kahele tuletõrjujale ja politseiametnikule. Väidetavalt olid ründajateks araablastest mosleminoored.

Võimude väitel oli tegu tahtliku rünnakuga ning ka tuletõrjujad on kirjeldanud, kuidas neid ründas raudkangidega ja pesapallikurikatega varustatud jõuk. Politsei on kinni pidanud kaks 20ndates eluaastates meest, kelle seotust rünnakuga uuritakse.

Reedel ja laupäeval avaldasid sajad inimest rünnaku vastu meelt. Reedel suundus osa protestijaist kohaliku moslemite palvemaja juurde, tungisid pühakotta, kus löödi puruks aknad, rüüstati ning põletati ka mitu islamiusuliste püharaamatut.

Prantsusmaa peaminister Manuel Valls nimetas Ajaccios toimunut vastuvõetamatuks pühaduserüvetuseks. Siseminister Bernard Cazeneuve aga viitas rassismile ja ksenofoobiale, mõistes hukka ka rünnaku tuletõrjujate ja politseiniku vastu.

Rünnaku mõistis hukka ka Prantsusmaa moslemite nõukogu, mis juhtis tähelepanu, et rünnak toimus ajal, mis on püha nii jõulupühi tähistavatele kristlastele kui ka prohvet Muhamedi sündi tähistavatele moslemitele.

Foto: YANNICK GRAZIANI/AFP
Foto: YANNICK GRAZIANI/AFP
Foto: GAIZKA IROZ/AFP
Foto: YANNICK GRAZIANI/AFP
Foto: YANNICK GRAZIANI/AFP
Foto: YANNICK GRAZIANI/AFP
Foto: YANNICK GRAZIANI/AFP
Foto: YANNICK GRAZIANI/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles