Varssavi ja Brüsseli vastasseis süveneb

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolakad moslemite sisserände vastu meelt avaldamas.
Poolakad moslemite sisserände vastu meelt avaldamas. Foto: christiantoday.com

Läinud nädalal laekus Varssavisse kiri Euroopa Komisjonilt palvega panna ootele mõnede kohtunike väljavahetamine konstitutsioonikohtus, kuniks uuritakse sammu vastavust õigusriigi põhimõtetega. Ühena kirja saajatest lükkas justiitsminister Zbigniew Ziobro ettepaneku tagasi.

«Ma ei arva, et mõni väline organ võiks meile midagi peale sundida, sest see läheks vastuollu meie rahvusliku uhkusega,» ütles Ziobro. Nüüd läheb eelnõu allakirjutamiseks president Andrzej Duda kätte, kirjutab Wall Street Journal.

Kui Poola eelmine juhtkond tegi tihedat koostööd nii Euroopa Komisjoni kui Saksamaaga, on uus Õiguse ja Õigluse (PiS) juhtitud valitsus võtnud võituslikuma tooni. Nii Poolas kui teistes idapoolsetes Euroopa Liidu liikmesriikides on eriti «põgenikekvootide» tõttu hakatud kartma, et Venemaa mõju raputati endalt üksnes selleks, et loovutada suveräänsus Berliinile või Brüsselile.

Eriliselt on poolakaid ärritanud Saksa meedias levinud süüdistused Poola demokraatia aadressil. «Me ei vaja demokraatia vallas Saksamaa abi,» ütles teleintervjuus Õiguse ja Õigluse liider Jaroslaw Kaczynski.

Koos Ukraina ja Slovakkiaga leiab Poola end nüüd olukorrast, kus neid võidakse hakata tõrjuma kõrvale kaalukate otsuste protsessist Euroopas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles