Türkmenistan lubas ELile gaasi ja andis Venemaale ninanipsu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaanitav Nabucco gaasijuhe muudaks Kaspia piirkonna suured maagaasivarud Euroopale kättesaadavaks Venemaa vahenduseta.
Plaanitav Nabucco gaasijuhe muudaks Kaspia piirkonna suured maagaasivarud Euroopale kättesaadavaks Venemaa vahenduseta. Foto: nabucco-pipeline.com

Türkmenistan lubas varustada maagaasiga Euroopa Liidu plaanitavat Nabucco-nimelist gaasijuhet, mis peaks vähendama euroliidu sõltuvust Vene maagaasist.

Türkmenistani asepeaministri Baimurat Hodžamuhamedovi sõnul soovivad nad mitmekesistada oma eksporti ning suudavad Euroopa riike varustada 40 miljardi kuupmeetri maagaasiga aastas, vahendas BBC.

Nabucco projekti järgi ehitatakse 2014. aastaks Türgi ja Austria vahele 3300-kilomeetri pikkune gaasijuhe, mis tooks Kaspia merest, Lähis-Idast ja Kesk-Aasiast Lääne-Euroopasse aastas kümneid miljardeid kuupmeetreid maagaasi. Reutersi teatel läheb projekt esialgsete hinnangute järgi maksma 123 miljardit Eesti krooni.

Mullu ühinesid projektiga Türgi, Rumeenia, Bulgaaria, Ungari ja Austria. Analüütikud on varem arvanud, et Venemaa võib Türkmenistanile ja Aserbaidžaanile avaldada survet, et Nabucco projekt põhja lasta, sest Venemaa gaasimonopol Gazprom kavandab Kaukaasia piirkonda South Streami nimelist gaasitoru, mis võimaldaks juhtida gaasitransiidi mööda Ukrainast.

Nabucco energiaprojekt kerkis taas kord avalikkuse huviorbiiti Venemaa ja Ukraina vahel puhkenud gaasitüli käigus, mil mitmed analüütikud soovitasid Vene maagaasita jäänud ELi riikidel võtta piirkonna energiajulgeolekut tagava projekti juhtimisel eestvedaja roll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles