Taanlased rõõmustasid Väikese Merineitsi saabumise üle

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikese Merineitsi saabumine Kopenhaagenisse.
Väikese Merineitsi saabumine Kopenhaagenisse. Foto: SCANPIX

Sajad rõõmsad taanlased tervitasid pealinna Kopenhaageni sadama juures tagasi kodumaale naasnud linna kuulsaimat skulptuuri Väikest Merineitsit.

Skulptuur viidi kaheksa kuu eest Hiina suuruselt teises linnas Shanghais aset leidnud maailmanäitusele, kus armastatud kuju leidis kuueks kuuks ajutise kodu Taani paviljonis, vahendas uudisteagentuur AP.

«Nüüd on ta tagasi ja puhkab oma kivil,» kommenteeris Kopenhaageni linnapea Frank Jensen, kelle kinnitusel pole lähiajal kavas Taani rahvuslikku aaret uuesti maailma avastama saata.

«Tore, et ta tagasi on, ma igatsesin teda. Tema koht oli nii tühi,» kommenteeris 74-aastane Kirsten Geertsen, kel on tavaks sadamas iga päev jalutada. Kuju asemel nägi ta aga hiinlasest kunstniku Ai Weiwei videoinstallatsiooni kujust Taani paviljonis Shanghais.

Väike Merineitsi on Taani skulptori Edvard Erikseni teos, millega ta avaldas austust oma kaasmaalasele, muinasjutuvestjale Hans Christian Andersenile. Praeguses asukohas, Kopenhaageni sadamas seisab 125 sentimeetri pikkune ja 175 kilo kaaluv kuju alates 1913. aastast.

Kui pronksskulptuuri külastab aastas rohkem kui miljon turisti, siis hiinas nägi kuju maist oktoobrini koguni 5,6 miljonit inimest, mis on ligikaudu sama palju, kui Taanis elab inimesi. Kuju on korduvalt ka vandaalide rünnaku alla sattunud. Näiteks on ta kaotanud mitu korda pea ja käe, samuti on ta mitmeid kordi värviga üle valatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles