Reuters: Põhja-Korea kõrge riigiametnik hukkus autoõnnetuses

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Yang-gon
Kim Yang-gon Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri Reuters teatel hukkus eile Pyongyangis autoõnnetuses Põhja-Korea kõrge riigiametnik ja kommunistliku partei funktsionäär.

73-aastasena surnud Kim Yang-gon oli Põhja-Korea kommunistliku partei sekretär ja poliitbüroo liige ning vastutas ka Põhja-Korea läbirääkimiste eest Lõuna-Koreaga.

Kim Yang-gon kuulus Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni lähimate nõunike hulka.

Augustis osales nimetatud kõrge ametnik kahe Korea vahelistel läbirääkimistel, mille teemaks oli kahe riigi piiril toimunud miiniplahvatus. Põhja-ja Lõuna-Korea suhted olid sel hetkel plahvatusohtlikku seisu jõudnud.

Põhja-Korea riigikanal KCNA nimetas Kim Yang-goni surma suureks kaotuseks nii parteile kui kõigile põhjakorealastele ning eriti riigijuhile Kim Jong-unile, kelle jaoks oli «hukkunu üks tähtsamaid ja usaldusväärsemaid seltsimehi».

Uudisteagentuuri AFP teatel saab Kimi surma pidada tagasilöögiks kahe Korea vaheliste suhete normaliseerimise läbirääkimistele.

KCNA samas ei paljastanud kõrge ametniku surma asjaolusid.

Põhja-Korea juht Kim Jong-un vallandas 2011. aastal võimule saades paljud pikaajalised ametnikud. 2013. aastal lasi ta kohtu alla anda ja hukata oma tädimehe Jang Song-thaeki, keda peeti Kimi järel riigi teiseks meheks.

Mõned lääne allikad spekuleerisid, kas Kim Yang-goni surm oli ikka tingitud tavalisest autoõnnetusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles