Wall Street Journal: NSA jätkab nuhkimist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NSA peakorter Marylandis Fort Meade´is
NSA peakorter Marylandis Fort Meade´is Foto: SCANPIX

Maineka väljaande Wall Street Journal (WSJ) andmetel ei ole Ameerika Ühendriikide Riiklik Julgeolekuagentuur (NSA) lubadustest hoolimata lõpetanud lääneriikide juhtide järgi luuramist.

Leht viitab USA jugeolekuallikatele, mille teatel jätkab see agentuur näiteks Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu ja Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani telefonikõnede ja elektronkirjavahetuse jälgimist.

NSA laialdane jälgimisplaan tuli ilmsiks kaks aastat tagasi, tekitades ülemaailmase skandaali. Ameerika Ühendriikide president Barack Obama lubas avalikult, et NSA piirab liitlaste järel nuhkimist, kaasa arvatud Iisraeli, Türgi ja Saksamaa juhtide kõnede kuulamist.

Wall Street Journali andmetel langetas Obama siiski otsuse, et liitlasi ei tohi «silmist ja kõrvust mööda lasta» ning USA julgeolekuolukord nõuab salajast andmekogumise jätkamist.

USA väljaande teatel jätkab NSA Iisraeli juhtide jälgimist ja pealtkuulamist põhjusel, et Iisrael ei soovi Iraaniga tuumakokkuleppele jõudmist ning on püüdnud läbirääkimisi saboteerida.

NSA allikate andmetel osutus USA kahtlustus õigeks.

 WSJ väite kohaselt kuulab NSA pealt ka oma riigi poliitikuid ja jälgib nende tegevust, erilise vaatluse all on need USA poliitikud, kes suhtlevad Iisraeli, Türgi või Saksamaaga.

Valge Maja ei ole WSJ andmeid eitanud.

«Välisluuretegevus peab olema väga põhjendatud ja selle puhul lähtutakse riiklikust julgeolekust. Jälgimine ei toimu vaid juhtide tasandil, vaid seda tehakse ka tavakodanike puhul,» teatas USA Rahvusliku Julgeoleku Nõukogu (NSC)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles