Juudiasunikest meeleavaldajad: Iisrael pole müügiks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded meeleavaldajad kogunesid täna Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu büroo ette, et avaldada meelt kava vastu peatada asunduste ehitamine okupeeritud Läänekaldale.

Iisraeli valitsus kaalub uue 90 päeva kestva moratooriumi kehtestamist, mille kohaselt ei tohiks rajada Läänekaldale juudiasundusi. Uudisteagentuuri AFP andmetel on vastutasuks lubanud USA Iisraelile mitmesuguseid poliitilisi ja sõjalisi hüvitisi.

Iisraeli politsei esindaja väitel kogunes meelt avaldama rohkem kui 5000 demonstranti, kellest enamik olid teistmelised. Muu hulgas nõudsid meeleavaldajad valitsuselt USA survele vastu seismist ning kandsid plakateid, millel kinnitati, et juudiriik pole müügiks.

Lähis-Ida rahukõnelustel on endiselt komistuskiviks juudiriigi asundustegevus okupeeritud aladel, mille vastu on ÜRO ning paljud teised riigid eesotsas rahuläbirääkimiste vahendajaks oleva USAga. 26. septembril lõppes 10-kuuline moratoorium juudiasunduste ehitamisele ning Iisrael pole vaatamata survele seda pikendanud.

Uudistevõrgu AFP teatel teeb Netanyahu tööd selle nimel, et 15-liikmeline julgeolekunõukogu enamus toetaks uut moratooriumi, mis samas ei puuduta asundustegevust Ida-Jeruusalemmas, millest palestiinlased soovivad teha loodava riigi pealinna.

Moratooriumi pikendamise vastu seisavad ka Netanyahu koalitsioonipartnerid, kes on ähvardanud vastasel korral valitsusest lahkuda. Palestiinlaste sõnul ei naase nad läbirääkimistelaua taha aga enne, kui Iisrael pole loobunud okupeeritud aladele asunduste rajamisest.

USA ja ka Lähis-Ida kvartett on Iisraelilt nõudnud juudiasunduste ehitamise täielikku peatamist 1967. aasta konflikti käigus okupeeritud Ida-Jeruusalemma ja Jordani jõe läänekalda ning Golani kõrgendiku okupatsioonitsoonides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles