FSB kahtlustab Kaliningradi elanikke Läti ja Leedu heaks luuramises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FSB eriüksus
FSB eriüksus Foto: SCANPIX

Vene Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) hoiatas kaht Kaliningradi oblasti elanikku, keda kahtlustatakse Leedu ja Läti eriteenistuste abistamises, teatas FSB täna.

Kahtlustatavad edastasid FSB teatel Leedu ja Läti eriteenistustele enda teadmata piiratud ligipääsuga teavet Vene Balti laevastiku operatsioonidest ja taristust.

Ühel kahtlusalusel on sõjaline haridus, teenis pikalt relvajõududes ning lahkus sealt 1990. aastate algul. FSB andmeil kuuluvad tema sõpruskonda erusõjaväelased, kellega koos ta omal ajal õppis. Teisel kahtlusalusel on samuti sõjaline haridus, ette näidata aastatepikkune teenistus mereväes ja ta on endine Ukraina kodanik.

Mõlemad otsisid hobi korras Esimese ja Teise maailmasõja aegseid esemeid ning kohtusid selle käigus Läti ja Leedu kodanikega, kes kogusid sama hobiga tegelemise kattevarju all raha pakkudes teavet Kaliningradis paikneva relvastuse ja Vene Balti mere laevastiku sidetaristu kohta, öeldi FSB avalduses.

Kaks kahtlusalust polnud teadlikud, et sellesisuline teave on piiratud ligipääsuga ning selle avaldamine võinuks kahjustada Vene julgeolekut Läänemere regioonis, lisati teates.

Juurdluse käigus jõuti seisukohale, et kõnealused Kaliningradi elanikud ei kavatsenud kasutada teavet Vene julgeoleku kahjustamiseks, kuid nende tegevus võinuks viia kuriteo toimepanemiseni, mistõttu neid hoiatati käitumast viisil, mis võib klassifitseeruda riigireetmiseks, kirjutati avalduses.

Meestele riigireetmissüüdistust ei esitata, lisas FSB.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles