ISISe käes on pantvangis 3400 Iraagi ja Süüria jeziidi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadia Murad Basee Taha.
Nadia Murad Basee Taha. Foto: Reuters/ScanPix

Terrorirühmitise Islamiriik võitlejad hoiavad pantvangis 3400 Iraagi ja Süüria jeziidi, ütles kolmapäeval usulahu aktivist, kes kuulus ka ise kunagi vangide hulka. 

«Praegusel hetkel viibib pantvangis 3400 Süüria ja Iraagi inimest (jeziidi),» lausus Nadia Murad Basee Taha kohtumisel Kreeka presidendi Prokopis Pavlopoulosega.  

«Kutsun teid üles edastama minu häält Euroopa Liidule, sest pantvangis on tuhandeid naisi ja väikelapsi,» lausus 21-aastane Taha.

Neiu rööviti 2014. aasta augustis ühest Iraagis asuvast külast ning teda peeti kinni kolm kuud. Sel perioodil kasutati teda ka seksorjana. Seejärel õnnestus tal põgeneda Saksamaale ning 16. detsembril ütles ta ÜRO Julgeolekunõukogule, et Islamiriigi valdustes kasutatakse jeziidi naisi kauplemisvahendina.

Jeziidid pole ei moslemid ega araablased ning järgivad usulahku, mida terroristid põlastavad. Kurdi keelt kõnelev vähemus paikneb suuresti Iraagi põhjaosas asuva Sinjari mäe ümbruskonnas. ISISe võitlejad sundisid 2014. aastal põgenema kümneid tuhandeid jeziide ning võtsid pantvangi tuhandeid naisi ja tüdrukuid.

ÜRO teatel võivad jeziidide vastu toime pandud kuriteod liigituda genotsiidiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles