Prantsusmaal on järsult sagenenud moslemite ründamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reimsi mošeelised sõduri valve all.
Reimsi mošeelised sõduri valve all. Foto: AFP/SCANPIX

Lõppeval aastal registreeriti Prantsusmaal üle 400 vihakuritöö moslemite vastu, see on enam-vähem kolm korda nii palju kui mullu, kui islamiusulisi rünnatu 133 korral.

Sellised andmed esitas Dilcra, rassismi jälgimisega tegelev valitsusasutus.

«See on dramaatiline ja väga murettekitav areng, mida võib peamiselt selgitada moslemivastaste rünnakute järsku kasvuga pärast jaanuarirünnakuid,» rääkis Dilcra juht Gilbert Clavreul ajalehele Le Parisien.

Ainuüksi kahel esimesel nädalal pärast Charlie Hebdo toimetuse ründamist Pariisis registeeriti üle saja moslemivastase intsidendi. Nende seas olid vandalism mošeedes, mida süüdati ja soditi, aga ka islamiusuliste diskrimineerimine ja ahistamine.

Riikliku Islamofoobiavastase Jälgimiskeskuse president Abdallah Zekri nentis samas, et need pretsedenditud numbrid ei anna ilmselt täit pilti sellest, mis tegelikult toimus. Ta tõi välja, et 15 protsenti moslemitest ei pea vihakuritegudest võimudele teada andmist mõttekaks.

«Inimesed usukogukonnas on väga mures,» tunnistas Zekri Le Parisienile. Ta tõi välja näiteks juhtumeid, kus naistelt on rätte peast kistud ja üks mosleminaine ka tõsiselt peksa sai.

Samas pole ka praegune statistika ilmselt lõplik, näiteks pole seal sees hiljutiste Korsika rahutuste ajal juhtunut.

Umbes tuhandet Prantsusmaa 2500 mošeest valvavad praegu politseinikud või sõdurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles