Uusaastapidustusi maailmas varjutas terrorioht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videoinstallatsioon Pariisi triumfikaarel.
Videoinstallatsioon Pariisi triumfikaarel. Foto: AP/Scanpix

Uusaastapidustusi maailmas varjutas terrorioht ja mitmel pool pidutseti karmide turvameetmete kehtides.

Esialgsetel andmetel on kõik möödunud siiski suhteliselt rahumeelselt. Vaid Saksamaa politsei hoiatas tõsise ja vahetu terroriohu eest suuruselt kolmandas linnas Münchenis, kus ühtlasi evakueeriti kaks raudteejaama.

Dubai luksushotellis puhkes eile õhtul enne uusaastapidustusi suur tulekahju, sellest hoolimata korraldati ilutulestik ja aastalõpuüritused jätkusid tõrgeteta. Kahjutulest poldud jagu saadud veel ka varahommikul.

Suitsu tuli Dubai kõrghoonest ka veel täna hommikul.
Suitsu tuli Dubai kõrghoonest ka veel täna hommikul. Foto: Jon Gambrell/AP

Esimesena tähistati uue aasta saabumist Vaikse ookeani Samoa ja Kiribati riikides

Uus-Meremaal kogunes Aucklandi kesklinna ilutulestikku imetlema 25 000 inimest.

Austraalias kogunes Sydney uusaastailutulestikku kohaliku meedia andmetel vaatama umbes 1,6 miljonit inimest. Sydneys lasti taevasse oma seitse tonni ilutulestikku.

Paljudes kohtades on traditsioonilisest tähistamist terroriohu pärast loobutud. Brüsselis jäeti ära nii pidustused ja ka ilutulestik. Pariisis jäeti ära ilutulestik.

Ilutulestiku asemel olid Brüsseli tänavail hoopiski sõdurid.
Ilutulestiku asemel olid Brüsseli tänavail hoopiski sõdurid. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Prantsusmaal oli aastavahetuseks tööle toodud rohkem kui 100 000 politseiametnikku. Londoni kesklinna turvas 3000 korrakaitseametnikku. Prantsusmaa president Francois Hollande ütles uusaastakõnes rahvale, et terrorioht on endiselt kõrgeimal tasemel.

Venemaa pealinnas Moskvas sulges politsei Punase väljaku, kus tavaliselt kogunevad tuhanded tähistajad. «Pole saladus, et Moskva on üks terroristide sihtmärke,» tõdes linnapea Sergei Sobjanin.

Politseinik Punasel väljakul.
Politseinik Punasel väljakul. Foto: Denis Tyrin/AP

Venemaal aastavahetusel erakorralisi sündmusi ei toimunud, teatas ööl vastu reedet Venemaa eriolukordade ministeerium. «Valvevahetused Venemaa kõikides häirekeskustes ei registreerinud aastavahetusel ega 2016. aasta algustundidel ühtegi erakorralist sündmust,» raporteeriti minister Vladimir Putškovile.

Türgis vahistati kaks Islamiriigi võitlejat, kes kahtlustuste kohaselt kavandasid terrorirünnakut.

Hispaania pealinnas Madridis lasi politsei Puerta del Soli väljakule vaid 25 000 inimest.

Inimesed järjekorras, et pääseda Puerta del Soli juurde.
Inimesed järjekorras, et pääseda Puerta del Soli juurde. Foto: JUAN MEDINA/REUTERS

Itaalias keelati paljudes linnades ilutulestikud tuues põhjuseks õhusaaste ja ohu, et inimesed võivad paanikasse sattuda.

Ühendriikides vahistati 25-aastane moslem, kes kahtlustuste kohaselt kavandas New Yorgis korraldada Islamiriigi nimel terrorirünnaku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles