Ukraina vaeb jõulupühade liigutamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluehteis Püha Sofia kirik ja Kiievi südalinn.
Jõuluehteis Püha Sofia kirik ja Kiievi südalinn. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/Scanpix

Ukrainlased arutavad selle üle, kas asuda jõule tähistama 25. detsembril nagu Lääne-Euroopa ja läänekiriku maad või jätkata 7. jaanuariga nagu idakristlased naabrite venelaste juures.

Praeguse seisuga on 25. detsember Ukrainas tööpäev. Aktivistid on aga alustanud kahe petitsiooniga, milles soovitakse jõulude tähistamist koos läänekirikuga.

Ukraina julgeolekunõukogu juhi Oleksandr Turtšõnovi sõnul tema toetab seda mõtet, sest see viiks Ukraina samale joonele enamuse tsiviliseeritud riikidega. Samas pakkus ta välja üleminekuperioodi, mille vältel võiksid ukrainlased jõule pidada kahel kuupäeval.

Kõige suurem osa ukrainlastest on õigeusklikud, kes on aga jaotunud mitme erineva patriarhaadi vahel. Suuruselt järgmine osa on kreekakatoliiklased ehk paavstile lojaalsed, aga riituselt pigem õigeusu moodi kirikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles