Segaabielusid pelgav Iisrael ei lase menukit kooliprogrammi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dorit Rabinyan oma raamatuga.
Dorit Rabinyan oma raamatuga. Foto: AFP/SCANPIX

Iisrael keeldub kooliprogrammi võtmast raamatut, mis räägib armuloost juudi ja palestiinlase vahel. Mõningate väidete kohaselt hirmust, et see julgustab inimesi sõlmima segaabielusid.

Dorit Rabinyani raamat «Piirielu» ilmus aasta eest ning võitis möödunud aastal Iisraeli maineka Bernsteini kirjandusauhinna.

Iisraeli meedia väitel palusid õpetajad selle kooli kohustusliku kirjanduse nimekirja võtmist. Ka haridusministeerium tunnistab, et raamatut kaaluti.

Ministeeriumi esindaja Dalia Fenigi sõnul leiti, et see teos pole keskkooliõpilastele sobiv. «Teismelised kalduvad armastust romantiseerima ning neil pole tihti süstemaatilist arusaama, mis võtab arvesse rahvuse identiteedi säilitamist ja assimileerimise tähtsust,» tsiteeris teda ajaleht Haaretz.

Mullu sai seda tunda peaminister Benjamin Netanyahu poeg, kui Iisraeli parlamendisaadikuid vihastas teade, et tal on suhe norralannaga.

Assimileerumise all mõeldakse antud kontekstid juudiidentiteedi järk-järgulist nõrgenemist. See on juutide seas tõsiselt arutluse all olev teema: holokaustis kolmandiku omadest kaotanud rahvas pelgab, et segaabielud ja assimileerumine ohustavad rahvuse ellujäämist.

Iisraeli juudid ja araablased abielluvad omavahel väga harva. Pigem muretsetakse selle pärast, et juudid abielluvad mitte-juudiusku välismaalastega. Mullu sai seda tunda peaminister Benjamin Netanyahu poeg, kui Iisraeli parlamendisaadikuid vihastas teade, et tal on suhe norralannaga.

Samuti tõi Fenig välja, et praeguse vägivallalaine ajal võib see raamat ka klassidesse tulised arutelud tuua.

Samas on ministeeriumi keeldumine vaieldamatult aidanud kaasa raamatu populariseerimisele – müüginumbrid on kasvanud ja üks telesaatejuht koguni küsis haridusminister Naftali Bennettilt naljatades, kas teose autor on ministeeriumi juba tänanud.

Praeguseks rohkem kui kolm kuud kestnud Iisraeli-Palestiina vägivalda on nõudnud 21 juudi ja 131 palestiinlase elu.

Nagu märgib uudisteagentuur AP, on Iisraeli kooliprogrammis mitmeid teravalt ühiskonna valupunkte puudutavaid raamatuid. Näiteks 1949. aastal kirjutatud romaan «Khirbet Khizeh», mis räägib sellest, kuidas iisraeli sõdurid ajavad ühest külast välja araablased, ning 1987. aasta «Trompet Wadis», mis jutustab armuafäärist juudi mehe ja kristlasest araabia naise vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles