Politsei teadis Müncheni rünnakuohust juba enne pühi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Müncheni pearaudteejaamas.
Politseinikud Müncheni pearaudteejaamas. Foto: Reuters/ScanPix

Saksa võimud teadsid juba enne pühi, et just sel perioodil võidakse Münchenit rünnata, selgub tänasest Saksa ajakirjandusest.

Süddeutsche Zeitungi kohaselt oli see info nende käsutuses juba 23. detsembrist.

«Olukord Euroopas ja Saksamaal on uuel aastal jätkuvalt tõsine,» tunnistas Saksa siseminister Thomas de Maiziere oma avalduses. «Tõepoolest, me saime vihjeid, mida hindasid Baierimaa luurejõud ja föderaalpolitsei.»

Müncheni politseiülem Hubertus Andrä ütles eilsel pressikonverentsil, et Saksa ametnikud said väga konkreetse vihje, et suitsiidirünnakuid kavandati just sellesse linna. Ta lisas, et nüüd otsest ohtu ei usuta olevat, kuigi on ebaselge, kas võimalikud kahtlusalused on jätkuvalt vabaduses.

Arvatavalt on rünnakuplaaniga seotud süürlasi ja iraaklasi.

Vana aasta viimasel õhtul evakueeriti Müncheni keskraudteejaam ja veel üks jaam Pasigi piirkonnas. Mõlemaid peeti võimaliku rünnaku sihtmärgiks.

Andrä sõnul osales vandenõus viis kuni seitse inimest. Andrä kohaselt said võimud laias laastus poolte kahtlusaluste nimed sõbraliku riigi julgeolekuteenistuselt. Arvatavalt on rünnakuplaaniga seotud süürlasi ja iraaklasi.

Andrä sõnul pole siiski veel kindel, kas info vastas tõele. «Me oleme uurinud nende nimedega seostuvaid andmeid, kuid antud hetkel me ei tea, kas need nimed on õiged, kas need inimesed on olemas ja kus nad on,» lausus ta.

Politseiülema sõnul on nüüd häiretase tagasi hoiatusele eelnenud aja omaga. Samas ei nõustunud ta väitega, et tegu oli valehäirega. «Kui selline info tuleb, peame tegutsema,» rääkis ta.

«Meil on jätkuvalt märkimisväärne arv politseinikke Müncheni pearaudteejaamas ja Pasigi jaamas, kuid seda on võrreldes eelmise õhtuga märkimisväärselt vähendatud,» ütles eile Baierimaa siseminister Joachim Hermann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles