Afganistani eriväelased päästsid Helmandis vangistatud kolleege

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Afganistani eriüksuslased vabastasid riigi lõunaosas Helmandi provintsis Talibani vanglast 59 inimest.

Kaitseminister Dawlat Waziri sõnul oli 37 vabastatut sõdurid, seitse politseinikud ja ülejäänud tsiviilisikud.

Ministri sõnul algas operatsioon provintsipealinna Lashkar Gah’ lähedal asunud mässuliste vanglast inimeste vabastamiseks 1. jaanuari öösel.

Viimastel kuudel on Talibani kätte langenud mitu Helmandi keskosa piirkonda. Pakistaniga piirnev provints jääb narkootikume ja relvi vedavate salakaubavedajate teele.

Helmandi järjest hullemaks muutuva olukorra tõttu saatis Ühendkuningriik möödunud kuul sinna appi oma sõjaliste nõunike üksuse.

Waziri eitas võimalust, et peagi võib kogu Helmand Talibani kontrolli alla jääda. Küll aga möönis, et valitsusväed on seal silmitsi tõsiste väljakutsetega.

19. detsembril jõudis Helmandi asekuberner uudistesse sellega, et palus Facebooki vahendusel valitsuselt Kabulis saata lisavägesid ja abi.

Helmandi järjest hullemaks muutuva olukorra tõttu saatis Ühendkuningriik möödunud kuul sinna appi oma sõjaliste nõunike üksuse.

Suurema osa üle kümne aasta kestnud NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAFi) operatsioonist Afganistanis juhtis Helmandis sõjalist võitlust ja tsiviilülesehitust just Ühendkuningriik. Nende alluvuses teenisid ka Eesti jalaväekompaniid ja saadeti lõunaprovintsi tervishoiusüsteemi arendama mitu eestlasest tervishoiueksperti. Kõik üheksa Afganistanis langenud eestlast said surma Helmandis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles