USA kindral: Euroopas roteeruvate USA sõjalennukite arv võiks jääda samaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA F-16 hävitaja
USA F-16 hävitaja Foto: SCANPIX

USA õhuvägede ülem Euroopas ja NATO õhuväejuhatuse ülem kindral Franc Gorenc loodab, et 2016. aastal jääb Euroopasse rotatsiooni korras umbes sama palju sõjalennukeid ja õhuväelasi kui möödunud aastal, kirjutas nädalaleht AirForce Times läinud nädalal.

2016. aasta algul saabub Euroopasse Ühendriikidest 12 hävituslennukit F-15 osana julgeolekupaketist, mis üldiselt kestab kuus kuud, lausus Gorenc AirForce Timesile 9. detsembril.

Õhuväeülema sõnul on ebaselge, kas Euroopasse saadetakse ka 2016. aastal varghävitajaid F-22 Raptor. Möödunud aastal saadeti Euroopasse esmakordselt julgeolekupaketi osana neli Raptorit, mis jõudsid Saksamaale, Poolasse ja Eestisse.

«Minu jaoks oli väga oluline tuua siia (Euroopasse) F-22, et näha, kas suudame seda siinses õhuruumis lennutada ja näha, kuidas neid toetada,» lausus Gorenc. «Olenevalt nende käepärasusest võib juhtuda, et meil pole F-22 rotatsiooni korras saamiseks piisavalt õnne, kuid teen tööd selle nimel, et tulev (2016.) aasta saaks olema selles küsimuses selle (2015.) aasta koopia.»

USA hakkas Euroopasse rotatsiooni korras lennukeid ja õhuväelasi saatma pärast seda, kui Venemaa annekteeris 2014. aasta märtsis Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare. Olukord Ida-Ukrainas on nüüdseks mõnevõrra rahunenud, kuid Gorenci sõnul kavatseb ta jätkata kõnealuste rotatsioonide jätkamise poolt võitlemist.

Julgeolekupakettide eesmärgiks kinnitada NATO liitlastele, et USA on nende kaitsmiseks olemas, ütles NATO õhuväejuhatuse ülem.

"Ma ei tea, kas see Venemaad heidutab või mitte, kuid tean, et see annab meie partneritele kindlust ... Fakt, et viime sinna - olgugi, et rotatsiooni korras - USA sõjalennukeid ning teeme seal praegusel viisil õppusi, mõjub meie liitlastele kindlustunnet tekitavalt. Näen ja kuulen seda ning meie liitlased on meile selle eest tänulikud."

Kuigi Venemaa on pööranud oma tähelepanu Süüriale, on Moskva viinud Kaliningradi oblastisse ja Krimmi moodsaid pind-õhk-tüüpi rakette. Need õhutõrjesüsteemid pole läbitungimatud, kuid nende hävitamine oleks USA sõjalennukitele "märkimisväärseks saavutuseks", lausus Gorenc.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles