Suri Wiesenthali keskuse sõjaroimarite nimekirja kolmas mees

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhiivifoto Bełżeci valvuritest 1942. aastal.
Arhiivifoto Bełżeci valvuritest 1942. aastal. Foto: SCANPIX

Saksamaa prokuratuur teatas täna, et endine natside surmalaagri valvur Samuel Kunz suri neljapäeval 18. novembril.

89-aastane Kunz suri vahetult enne seda, kui ta pidi sõjakuritegudes süüdistatuna kohtu ette astuma. Prokurör Andreas Brendeli sõnul pidi kohus Bonnis algama veebruaris, vahendas uudisteagentuur AFP.

Kunz oli varem tunnistanud, et töötas aastatel 1942-43 Bełżeci hävituslaagris Saksamaa poolt Teise maailmasõja käigus okupeeritud Poola territooriumil. Saksa prokuratuur esitas talle suvel süüdistuse 430 000 juudi tapmisele kaasa aitamises.

Lisaks massitapmistele kaasa aitamisele Kunzile süüks ka veel kümne juudi tapmist kahes eraldiseisvas intsidendis, mis toimusid samuti väidetavalt Bełżecis. Kunz eitas nendes kuritegudes osalemist.

Ka oli Kunz kutsutud tunnistajaks arvatava endise surmalaagri valvuri 90-aastase John Demjanjuki protsessile. Viimane on kohtu all samuti Saksamaal ning talle pannakse süüks ligi 28 000 juudi tapmisele kaasaaitamist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles