Natsikütt Zuroff: Kunzi surm tekitab frustratsiooni

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Efraim Zuroff.
Efraim Zuroff. Foto: SCANPIX

Wiesenthali keskuse juhi Efraim Zuroffi sõnul tekitab sõjaroimarite nimekirja kolmanda mehe Samuel Kunzi surm temas frustratsiooni.

«Valdav tunne on kohutav frustratsioon,» kommenteeris Teise maailmasõja aegseid natsikurjategijaid jälitava Simon Wiesenthali keskuse juht Saksamaa prokuratuuri teadet, mille kohaselt suri sõjakuritegudes kahtlustatav Kunz oma kodus, vahendas uudisteagentuur AFP.

89-aastane Kunz, kellele Saksa prokuratuur esitas juulis süüdistuse 430 000 juudi tapmisele kaasa aitamises, suri vahetult enne, kui ta pidi sõjakuritegudes süüdistatuna kohtu ette astuma. Kunz oli varem tunnistanud, et töötas aastatel 1942-43 Bełżeci hävituslaagris Saksamaa poolt Teise maailmasõja käigus okupeeritud Poola territooriumil.

«Pärast aastakümneid, mille kestel elas see mees vabalt Saksamaal, tundus, et kohtuprotsess saab teoks. Nüüd ei juhtu muidugi midagi,» kommenteeris Zuroff. «Ainus lohutus on see, et talle esitati süüdistus, ta paljastati, millega saavutati vähemalt veidigi õiglust.»

Lisaks massitapmistele kaasa aitamisele pandi Kunzile süüks ka veel kümne juudi tapmist kahes eraldiseisvas intsidendis, mis toimusid samuti väidetavalt Bełżecis. Kunz eitas selles kuritöös osalemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles