Merkel: kõikidest põgenikest ei saa teha patuoinaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: SCANPIX

Saksamaa kantsler Angela Merkel võttis sõna uusaastaööl Kölnis toimunu suhtes, mõistes põgenikepoolse vägivalla hukka, kuid samas rõhutas, et mitte kõik Saksamaale saabunud migrandid ei ole vägivallatsejad ja vägistajad ning neist ei saa teha patuoinaid.

Merkel oli šokeeritud uudisest, et Araabia maadest ja Põhja-Aafrikast pärit migrantidest mehed ahistasid uusaastaööl Kölnis naisi ning ta nõudis juhtumite põhjalikku uurimist, edastab Yle. 

Saksa meedia ja politsei teatel leidsid ahistamine ja vähemalt üks vägistamine aset Kölni katedraali ja raudteejaama ümbruses.

Merkeli esindaja Steffen Seibert edastas, et kantsler helistas Kölni linnapeale Henriette Rekerile ja teatas, et võimud peavad sellisel juhul näitama üles kindlameelsust ja leidma süüdlased.

«Korrakaitsjad ja võimud peavad pingutama, et leida süüdlased ja tuua nad kohtu ette ning seda nende taustast ja päritolust hoolimata,» edastas Siebert Merkeli seisukoha.

Reker teatas, et Kölni avalikku ruumi lisatakse turvakaameraid enne veebruaris algavaid karnevale, ennetamaks samalaadsete juhtumite kordumist.

Kölni politsei teatel teavitati neid 90 juhtumist, milles sisserännanutest noored tumedanahalised mehed ümbritsesid mitme rühmana sakslannasid, nad käperdasid naisi, varastasid neilt ehteid ja mobiiltelefone ning teada on ka vägistamisjuhtum.

Üks ohvritest on tsiviilriietuses töötanud naispolitseinik.

Saksamaa justiitsministri Heiko Maasi andmetel oli tegemist organiseeritud rünnakuga, kuid tal puuduvad andmed, kes oli selle korraldaja ning kas kõik naisi rünnanud olid sisserändajad.

«Küsimus ei ole selles, kes nad on, vaid selles, mida nad korda saatsid. Juhtunu seostamine ainult migrantidega on vale. Uurime ja vastavalt saadud andmetele langetame otsuse,» teatas Maas.

Saksamaa siseminister Thomas de Maiziere hoiatas samuti, et riigis ei tohiks käivituda põgenikele nõiajaht ja nende patuoinaks tembeldamine, sest enamik pagulastest ei ole kuritegelike kalduvustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles