Luik: Lissaboni tippkohtumine oli Eestile edukas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lissaboni tippkohtumise ümarlaud.
Lissaboni tippkohtumise ümarlaud. Foto: SCANPIX

Suursaadik Jüri Luik avaldas arvamust, et NATO tippkohtumine Lissabonis oli Eestile igati edukas.

«On isegi mitu olulist elementi, millest meile olulisim on kindlasti strateegiline kontseptsioon, mis on tänaseks vastu võetud ja avalik – kõik võivad ise veenduda, et see on hea dokument,» rääkis Luik ETV saates «Välisilm».

«Kontseptsioonis on rõhutatud artikkel 5, tähtsal kohal on NATO traditsioonilised väärtused ja abinõud nende kaitsmiseks, põhjalikult on juttu küberkaitsest. Dokument kehtib järgmised 10 aastat, see on hea strateegiline dokument ja võimaldab meil edukalt NATOs tegutseda,» leidis Luik.

«See on hea kompromiss 28 riigi vahel, Eesti võib rahul olla, Eesti huvid on hästi kaitstud,» resümeeris Luik.

«NATO suured riigid, Saksamaa ja USA on teinud Vene-NATO suhete parandamisest endale olulise teema. Venemaa presidendi Medvedevi kohalviibimine oli positiivne märk, dokumentide järgi mingit revolutsioonilist sammu edasi pole tehtud, jutt on ikka püüdlemisest strateegilise partnerluse poole, tekst on optimistlik, kuid koostööd Venemaaga ei nimetata strateegiliseks partnerluseks, vaid püüdlemiseks selles suunas,» rõhutas Luik.

«NATO-l on Venemaaga mitmeid erimeelsusi, millest suurim on kindlasti Gruusia küsimus. Täiemõõduline partnerlus vaevalt saaks toimuda ilma, et Gruusia probleem laheneks,» uskus suursaadik Jüri Luik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles