Muammar Gaddafi ennustas enne surma Islamiriigi esiletõusu ja rändekriisi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Blair ja Muammar Gaddafi
Tony Blair ja Muammar Gaddafi Foto: SCANPIX

Briti parlamendikomitee uurib, kas lääneriigid jätsid tähelepanuta kunagise Liibüa liidri, võimult tõugatud ja oma rahva poolt tapetud Muammar Gaddafi prohvetlikud ennustused, mis puudutasid Islamiriiki ja nüüdset rändekriisi.

Komitee avaldas eile materjali, mis puudutab kunagise Briti peaministri Tony Blairi ja Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi vahelisi telefonikõnesid 25. veebruaril 2011, edastab The Telegraph.  

Ühendkuningriigi nüüdseks endine peaminister Blair oli niinimetatud Lähis-Ida kvarteti (USA; EL, Venemaa ja ÜRO) erisaadik Lähis-Idas.

Tekstina avaldatud telefonivestluste kohaselt hoiatas Gaddafi Blairi juba neli aastat tagasi, et «džihadistid kuulutavad Euroopale sõja, kui ta Liibüas võimult tõugatakse».

«Nad haaravad Vahemere oma kontrolli alla, et rünnata Euroopat,» teatas Gadaffi esimeses Blairile tehtud kõnes.

Pool tundi kestnud kõnes rääkis Gaddafi relvastatud äärmusislamistidest, kes Lähis-Idas inimesi terroriseerivad. Diktaatorit vihastas see, et tema sõnu ei kajastatud lääne meedias. Ta arvas, et eurooplastel on õigus saada teada, mis toimuma hakkab.

Džihadismi olukorra teemal rääkinud Gaddafi sõnas Blairile, et ta teeb kõik kaitsmaks Liibüat al-Qaeda ja selle terrorirühmituse liitlaste eest.

«Me ei pea džihadistide vastu sõda, vaid nemad ründavad meid. Al-Qaedal on mitmeid «magavaid» rakukesi, kes on imbunud nii Lähis-Ida kui Põhja-Aafrika riikidesse. Liibüas olevad «rakukesed» on samasugused nagu need, mis panid USA pinnal 11. septemberil 2001 toime rünnaku,» teatas Gaddafi.

Praguseks on teada, et al-Qaedast kasvas välja Islamiriik, mis muutus võimsamaks kui algorganisatsioon.

25. veebruaril 2011 tegi Gaddafi Blairile veel teise kõne, milles Liibüa liidri sõnul äärmusrühmitused kasutavad Liibüa segast olukorda ära.

«Ma pean oma riiki kaitsma ja armee relvastama, sest need äärmusrühmitused külvavad surma. Seda mitte vaid Lähis-Idas ja Liibüas, vaid üsna varsti ka Vahemere piirkonnas ja Euroopas. Kogu maailm peab nende tõttu valvel olema,» lausus Gaddafi.

Blairi jättis Gaddafi hoiatus külmaks ja ta vastas, et Liibüa kodusõja ja Lähis-Ida olukorra lahendamiseks on diplomaatilised viisid.

Briti meedia andmetel helistas Blair hiljem Gaddafile kaks korda ja soovitas tal Liibüa kodusõja hoogustudes Tripolist lahkuda.

«Kui sul on turvaline paik, kuhu minna, siis mine. Liibüas on olukord muutunud plahvatusohtlikuks. Pean mõjutama nii USAd kui ELi, et leida kriisile rahumeelne ja diplomaatiline lahendus,» teatas Blair Gaddafile.

Kõne lõpul palub Blair Gaddafil olla ettevaatlik ning et ta soovib temaga veel rääkida. Vaid kolm nädalat pärast Blairi ja Gaddafi kõnesid alustas NATO juhitud koalitsioon, kuhu kuulus ka Suurbritannia, pommitamisi Gaddafi võimult tõukamiseks.

Gaddafi kaotas võimu 2011. aasta augustis  ning ta lintšiti ja tapeti  kaasamaalaste poolt.

The Telegraph rõhutab, et Gaddafi prohvetlikud ennustused on nüüdseks täitunud. Liibüas on seni kodusõda ning suur osa Liibüa alast on Islamiriigi käsilaste kontrolli all.

Pariisis möödunud novembris toime pandud terrorirünnakud on pannud lääneriigid muretsema, sest üha enam džihadiste saabub rändekriisi varjus üle Vahemere Euroopasse.

«Blairi ja Gaddafi telefonikõned näitavad praegust olukorda uues valguses. Tegemist oli küll Gaddafi isiklike seisukohtadega, kuid need jäid tähelepanuta, kuna tegemist oli diktaatoriga. Komitee uurib, miks jäid Gaddafi prohvetlikud sõnad märkamata,» teatas Briti parlamendikomitee juht Crispin Blunt.

Blunt lisas, et lääneriikide juhid pidasid Gaddafit vähetähtsaks ja arvasid, et tema öeldu on vaid võimu kaotama hakkava diktaatori meeleheide. Samuti ei osanud lääneriigid aru saada, mida toob kaasa NATO sekkumine Liibüa kriisi pikemas perspektiivis nii liibüalastele kui eurooplastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles