USA: Põhja-Korea peab lõpetama vaenuliku tegevuse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Lõuna-Koreas.
USA sõdurid Lõuna-Koreas. Foto: SCANPIX

Valge Maja mõistis hukka kahe Korea vahelisel vaidlusalusel merepiiril toimunud tulevahetuse ja nõudis Korea RDV-lt sõjaka tegevuse lõpetamist.

«Ühendriigid mõistavad karmilt hukka selle rünnaku ja kutsuvad Põhja-Koread üles peatama sõjaka tegevuse ning pidama täielikult kinni relvarahu lepingust,» teatas Valge Maja esindaja Robert Gibbs uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Ühendriigid lubasid konflikti eskaleerumise vältimiseks teha tihedat koostööd liitlasriigi Lõuna-Koreaga. Gibbsi sõnul on USA täielikult pühendunud oma liitlasriigi, regionaalse julgeoleku ja stabiilsuse kaitsmisele.

Põhja-Korea suurtükirünnakus Lõuna-Korea saare lähedal hukkus viimastel andmetel vähemalt kaks ja sai viga 13 Lõuna-Korea merejalaväelast.

Kümne viimase aasta jooksul on puhkenud kaks verist vastasseisu Koreade merepiiril ning kardetakse, et sama võib peagi taas juhtuda, kuigi intsidendid piirialal on sagedased ja täiemõõdulise sõja puhkemist peetakse siiski ebatõenäoliseks.

Suhted muutusid veelgi kriitilisemaks kevadel, kui 26. märtsil Põhja-Korea piiri lähistel Kollasel merel leidis Lõuna-Korea sõjalaeval Cheonan aset plahvatus, mille tagajärjel uppus 1200-tonnine korvett ja sai surma 46 sõjalaeva meeskonnaliiget.

Rahvusvaheliste raportööride teatel uppus sõjalaev Põhja-Korea torpeedorünnaku tõttu, kuid Pyongyang on rünnakut eitanud.

Analüütikute hinnangul on Põhja-Korea kasvava sõjakuse eesmärk tugevdada riigi liidri Kim Jong-ili ja alates riigi rajamisest 1948. aastal võimul olnud perekondliku dünastia sisepoliitilist positsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles