Norra õpetab migrante Lääne naisi austama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürlanna Serbia-Horvaatia piiri ületamas.
Süürlanna Serbia-Horvaatia piiri ületamas. Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

Norra pakub naistevastase vägivalla ärahoidmiseks varjupaigataotlejatele kursusi, kus õpetatakse, kuidas tõlgendada naiste käitumist riigis, mis võib tunduda jahmatavalt liberaalne.

Saksamaal vallandasid integratsioonidebati uusaastapidustused Kölnis, kus üle 100 naise on nüüdseks esitanud kaebuse ligitikkumise või röövimise kohta. Ründajaid kirjeldatakse sisserändajate - araabia või põhja-aafrika välimusega meestena.

Tekkinud on küsimus, kuidas lõimida patriarhaalsetest ühiskondadest pärit mehi Euroopas, kus emantsipeerunud naised rõivastuvad napilt, käivad üksi väljas, joovad alkoholi ja pidutsevad.

«Meie eesmärk on aidata asüülitaotlejail norra kultuuri avastades vigu vältida,» seletas Linda Hagen erafirmast Hero, mis juhib 40 protsenti Norra varjupaigataotlejate vastuvõtukeskustest.

«Meil ei ole üht kultuurikoodi, mis ütleks, milline on hea ja milline halb käitumine, sest me tahame olla vaba ühiskond. Tuleb olla salliv hoiakute suhtes, mis võivad mõnede kommete või usunormide vaatepunktist ebamoraalsed tunduda.»

Hero hakkas oma keskustes naisi puudutavate kultuurierinevuste kohta õpetust andma pärast 2009.-2011. aasta «vägistamislainet» Stavangeris, mille taga olid peamiselt sisserännanud.

Kursustel käsitletakse konkreetsete näidete varal ka seksuaalrünnaku küsimust. «Selleks võib olla 18-aastane poiss, keda oma sõnul üllatab, millist huvi norra tüdrukud tema vastu ilmutavad. Ta eeldab, et nad tahavad temaga magada,» seletas Hagen.

Noormehe eelarvamusi püütakse suunatavate küsimustega murda, kuid immigrantide stigmatiseerimisest hoidumiseks esitatakse ka stsenaariume, milles ligitikkujaks on norralane. «Vägistajaid on igast rahvusest,» tõdes Hagen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles