Kadunud USA rakett leiti Kuubalt

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hellfire rakett Predatori drooni küljes.
Hellfire rakett Predatori drooni küljes. Foto: Wikipedia.org

Õppuste tarvis Euroopasse saadetud Hellfire rakett sattus 2014. aastal Kuubale, ütlesid lähedalseisvad allikad Wall Street Journalile – üks hullemaid teadaolevaid tundliku sõjatehnika lekkeid üldse.

Raketi sattumine Kuubale on mõistatuseks nii uurijatele kui asjatundjatele, ütlesid allikad. Keset enam kui aasta aega kestnud sula USA ja Kuuba suhetes on Ameerika võimud üritanud veenda Kuuba valitsust raketti tagastama, jätkasid nad.

Samal ajal üritavad uurijad jõuda dokumentide valguses selgusele, kas Hellfire sattumine Kuubale oli kurjategijate või spioonide töö vili – või pigem prohmakas.

Kõnealune rakett ei sisaldanud küll lõhkekehi, kuid USA ametnikud kardavad, et Kuuba võib jagada andureid ja sihtimistehnoloogiat mittesõbralike riikidega.

Nad aimavad, et Kuuba võib raketi lahti võtta ning üritada selle eeskujul leiutada sarnast sõjatehnoloogiat.

USA ametnikud ütlesid, et kaotsiläinud raketi juhtum kinnitab neid juba varem vaevanud kartusi, et rahvusvaheline logistika ei pruugi olla turvaline.

«Kas keegi võttis altkäemaksu, et saata see kusagile mujale? Oli see luureoperatsioon või lihtsalt vigade rida? Seda me siin nüüd üritamegi uurida,» ütles üks ametnik.

Allikate andmetel käis NATO õppuste tarvis Euroopasse saadetud Hellfire ära Hispaanias. Seejärel sõidutati seda veoautoga veidi Euroopas ringi ning saadeti siis lennupostiga Saksamaale.

Sealt pidi ta transporditama tagasi Floridasse. Mingil hetkel märkasid tegevuse eest vastutanud ametnikud, et raketti polnud. Nagu hiljem selgus, oli Hellfire pandud Air France’i veoautole, mis sõidutas selle Pariisi Charles de Gaulle’i lennujaama. Seal laeti «põrgutuli» juba Air France’i lennukile ja lend Havannasse võis alata.

Air France’iga ajakirjanikel ühendust saada ei õnnestunud. Ka Kuuba saatkond Washingtonis ei vastanud rohketele sõnumitele. Hispaania ja Prantsusmaa ei ole asjaolusid veel kommenteerinud, Saksa saatkonnaga ei õnnestunud kontakteeruda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles