Varssavi hoiatas Brüsselit

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisasjade alamsekretär Aleksander Stepkowski.
Poola välisasjade alamsekretär Aleksander Stepkowski. Foto: youtube.com

Poola valitsus saatis söaka vastulause Euroopa Komisjoni süüdistustele meediareformide osas ning hoiatas «ebasoovitavate tagajärgede» eest, mille mahasurumise katsed kaasa tooksid.

Euroopa Komisjoni asepresidendile Frans Timmermansile läkitatud kirjas kaitseb Poola oma otsust vallandada riigimeedia väljaannete tippjuhid, vahendab Financial Times.

Järgmisel nädalal hakkab Brüssel arutama, kas kõnealused Poola seadused kujutavad endast «süsteemset ohtu» demokraatiale Poolas. Kui nii, siis võetakse jalge alla pikk ja käänuline tee asetleidnu hukkamõistmiseks.

Poola aga lahingust taganeda ei kavatse.

Oma kirjas süüdistab Poola välisasjade alamsekretär Aleksander Stepkowski Timmermansi eksituses: «Härra President, näib et keegi on andnud teile eksitavat informatsiooni, mis on 30. detsembril vastuvõetud seadusemuudatuse osas Poola Valitsuse vastu kallutatud.»

Stepkowski selgitab vajadust võtta tururegulaatorilt ehk Poola rahvusringhäälingu nõukogult õigus määrata ametisse rahvusringhäälingu tippjuhte ning viitab lõppenud aasta viimasel päeval laekunud kirjale Poola ajakirjanike liidult, milles väljendatakse kahetsust viimasel ajal Poola riigimeedias valitsenud patoloogilise seisundi pärast, mis väljendus muuhulgas pluralismi puudumises ning moonutatud pildi esitamisest Poola kohta.

Tsiteeritud kirjas väljendab ajakirjanike liit veendumust, et 30. detsembril Poola Seimis vastuvõetud seadus  on «esimene samm ehitamaks meediat, mis teeb ruumi ausa ja pluralistliku avaliku debati jaoks.»

Lõpetuseks väljastab Stepkowski Brüsselile hoiatuse, et «ülekohtustele, erapoolikutele ja poliitiliselt motiveetitud ütlustele rajatud sekkumistel võivad olla ebasoovitavad tagajärjed, mida tuleks hoolikalt vältida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles