Rahutu Köln: peaväljakul said kokku erinevate leeride meeleavaldajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kölni peaväljakule kogunes täna seksuaalvägivalla ja rassismi vastu meelt avaldama sadakond inimest ning hinnanguliselt 1700 sisserände- ja islamivastase liikumise PEGIDA toetajat. Viimaste suhtes pidi politsei kasutama pisargaasi ja veekahureid.

Kölni peaväljakule, kus aastavahetusel toimusid arvukad seksuaalrünnakud, kogunes täna sadu meeleavaldajaid. «Oleme siin täna selgeks tegemas, et me ei lõpeta Kölnis vabalt ringi liikumist. Me protestime ohvrite süüdistamise ja naiste väärkohtlemise vastu. Me soovime, et seksism ja seksuaalvägivald oleks ühiskonnas oluline arutlusteema olenemata sellest, keda arvatakse süüdi olevat,» ütles meelt avaldama tulnud Ina Wolf. Ühtlasi avaldati meelt ka immigratsiooni toetuseks. 

Samas protestisid täna samas piirkonnas ka sisserände- ja islamivastase liikumise PEGIDA toetajad. Saksa politsei pidi kasutusele võtma pisargaasi ja veekahurid, kui protestijad nende pihta ilutulestikurakette ja pudeleid hakkasid pilduma.

Politsei soovitas sireenide huilgamise saatel rahumeelsetel protestijatel lahkuda.

Politsei hinnangul oli 1700 PEGIDA marsil osalenud inimese seas umbes 800 huligaani. PEGIDA esindaja manitses kõiki osalejaid koju minema. «Üritus on läbi,» ütles ta.

Foto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS

Liikumine PEGIDA (Patriootlikud Eurooplased Õhtumaa Islamiseerimise Vastu), mis sai alguse sotsiaalvõrgustikus Facebook, on kogumas aina enam populaarsust seoses kasvava murega Saksamaa suutlikkuse üle toime tulla ainuüksi mullu riiki saabunud 1,1 miljoni varjupaigataotlejaga.

Kölni raudteejaama esisel väljakul leidis aastavahetusel aset arvukalt naiste vastu suunatud seksuaalrünnakuid ja vargusi.

Pealtnägijate ja politsei sõnul oli enamik ründajaid araabia ja Põhja-Aafrika päritolu. Juhtunuga seoses on kinni peetud 32 inimest, kellest 22 on varjupaigataotlejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles