Saksa justiitsminister: Kölni rünnakud olid etteplaneeritud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa justiitsminister Heiko Maas teatas täna, et et tema hinnangul olid Kölni seksuaalrünnakud varem ette valmistatud ja koordineeritud.

Minister lisas, et tema hinnangul on väiteid, nagu tõendaksid aga Kölni kuritööd seda, et võõramaalasi ei saa saksa ühiskonda lõimida, täielik jama.

«Keegi pole suutnud mulle tõestada, et need rünnakud polnud koordineeritud ja varem ette valmistatud,» väljendas Maas täna tabloidis Bild am Sonntag avaldatud intervjuus kahtlusi, et tegu polnud juhuslike sündmuste, vaid ettekavatsetud aktsiooniga linna naiste vastu.

Väljaanne viitas ka ametlikele politseiraportitele, kus mõned põhja-aafriklaste kogukonnad ärgitasid sotsiaalvõrgustikus kaaskondlasi tulema uusaastaööks Kölni raudteejaamahoone ja katedraali vahelisele väljakule. See oli ka koht, kus toimusid käperdamised ja taskuvargused, mille kohta on politseisse tehtud nüüdseks sadu avaldusi.

Maas manitses intervjuu vahendusel ka sakslasi, et avalikkus ei tohiks toimunud kõiki riigi immigrante süüdistada. «Otsustada kellegi päritolu põhjal seda, kas isik kaldub kriminaalsusele, on üsna lohakas,» ütles Maas.

Maas süüdistas ka  intervjuus paremäärmuslikke populiste erakonnast Alternative für Deutschland (AfD) ja islamivastaste Pegida protestide korraldajaid Kölni sündmuste kasutamises oma propaganda tegemiseks.

Kuid Maas sõnas intervjuu käigus ka seda, et kultuuriline taust ei õigusta või selgita midagi. «Nendele rünnakutele pole aktsepteeritavat põhjendust. Meie jaoks on meestel ja naistel kõigis asjades võrdsed õigused. Kõik, kes siin elavad, peavad seda aktsepteerima.»

Lähipäeval esitleb liidukantsleri Angela Merkeli partei CDU Bundestagis uusi seadusi, mis võimaldavad kuritegusid sooritanud migrandid ja asüülitaotlejad riigist lihtsamini välja saata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles