Cameron: Suurbritannia lahkumine EL-ist pole õige lahendus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: Reuters/ScanPix

Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust pole õige lahendus Ühendkuningriigi probleemidele, kuid juhul, kui britid otsustavad lahkuda, siis annan endast kõik, et sellele järgnev toimiks, lausus täna Briti peaminister David Cameron.

Cameron ütles Briti rahvusringhäälingu ajakirjanikule Andrew Marrile, et on lähedal leppele teiste liikmesriikidega, mille alusel hakataks ühendust reformima.

«Erinevalt mitmetest Euroopa riikidest on meil on selline heaoluühiskonna süsteem, millele saab ligipääsu viivitamatult ning sealt tulevad ka mitmed raskused,» lausus Cameron.

Peaministri sõnul on ta optimistlik, et saavutab reformileppe veebruaris toimuval EL-i tippkohtumisel ning peatselt pärast seda võib aset leida referendum, milles britid otsustavad, kas Suurbritannia jääb EL-i või astub sealt välja.

Samas võib see edasi lükkuda, kui Brüsselilt ei õnnestu saada piisavaid järeleandmisi, lisas ta.

«Pean korraldama selle referendumi enne 2017. aasta lõppu,» lausus Cameron. «Kui ma ei saa veebruaris õiget lepet, siis ootan ja jätkan edasiliikumist.»

Eeldusel, et leppeni jõutakse, ütles Cameron, et kavatseb teha kampaaniat ühenduses püsimise eest. «Ma ei arva, et (lahkumine) on õige lahendus».

Vastuseks küsimusele, kas ametnikel on kava juhuks, kui Suurbritannia otsustab lahkuda, lausus peaminister: «Teeme kõik endast oleneva, et see toimiks.»

Samas ei täpsustanud ta, kas mingid tagavaraplaanid on juba tehtud.

Brittide lahkumine oleks suur hoop Cameroni mainele, kuid peaminister tõotas ametis jätkata, kui rahvas otsustab lahkumise kasuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles