Alternatiiv relvavägivallale: mees lõi oma tagaõuele kaklusklubi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseil oli nädalavahetusel hulgaliselt tegemist kallaletungidega. Pilt on illustratiivne.
Politseil oli nädalavahetusel hulgaliselt tegemist kallaletungidega. Pilt on illustratiivne. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Ameerika Ühendriikides hukkub igal aastal tulirelvade tõttu keskmiselt 30 000 inimest. Paljud neist saavad kuuli läbi hukka omavaheliste arvete klaarimisel. Sellest ajendatuna otsustas Virginia osariigis Harrisonburgi linnas elav Chris Wilmore luua oma kodu tagaõuele kaklusklubi, kus üksteise vastu vimma kandvad kohalikud saavad oma tüli poksikinnastega lahendatud.

Wilmore oli muserdunud pärast seda, kui tema lähedane sõber sai 2013. aasta jõuluõhtul tülis ühe naisterahva pärast tulistamise tagajärjel surma. Mehel on minevikus olnud ka kokkupuuteid relvade ja vägivallaga, ent ühel hetkel hakkas ta mõtlema võimalustele, kuidas vähendada relvavägivalda, mis vaevab tema kodukanti.

Seetõttu otsustas ameeriklane teha linnas aktiivselt teavituskampaaniat, et üksteise vastu vimma kandvad inimesed paneksid poksikindad kätte ja lahendaksid oma tüli kaklusklubis tema tagaõuel, kus pealekauba mees filmib actionit ja kohtunik kuulutab välja võitja.

Wilmore märkis, et enamik tülisid lahendatakse klubis ühe korraga ja lõplikult, sest enamikul kaklejaist tekib austus üksteise vastu. Ta lisas, et tema konflikti lahendamise meetod meeldib tema kogukonnast paljudele. Eriti neile, kes on kaugenenud õigussüsteemist.

Kohaliku politsei teatel ei ole nad saanud ühtegi kaebust kaklusklubi kohta. Siiski ei pea korrakaitsjad Wilmore'i lahendust vägivalla vähendamiseks viljakaks ega kavatse läbi sõrmede vaadata sellisele omapärasele lähenemisviisile.

Videot Wilmore'i kaklusklubist saab vaadata New York Times'i lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles