USA Põhja-Korea vastu praegu sõjalist vastulööki ei kaalu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Lõuna-Koreas.
USA sõdurid Lõuna-Koreas. Foto: SCANPIX

Ühendriigid teatasid täna, et praegu on liiga vara, et kaaluda sõjalise vastuse andmist Põhja-Koreale rünnaku eest Lõuna-Korea saarele, ent mõistis tänase tulevahetuse hukka kui ühe rängima kriisi Korea poolsaarel pärast 1953. aasta relvarahu.

Barack Obama julgeolekunõunik Tom Donilon äratas presidendi uudisega kahe Lõuna-Korea merejalaväelase elu nõudnud rünnakust üles juba kell 3.55 öösel. Valge Maja teatel arutab Obama täna pinevat olukorda Lõuna-Korea ametivenna Lee Myung-Bakiga telefoni teel, vahendas AFP.

Valge Maja pressisekretär Robert Gibbs mõistis Põhja-Korea suurtükirünnaku karmilt hukka ja nõudis, et Pyongyang austaks relvarahu tingimusi.

Pentagon hoiab äreval olukorral silma peal ning kaitseminister Robert Gates rääkis telefoni teel Lõuna-Korea kolleegi Kim Tae-Youngiga.

«Praegusel hetkel on enneaegne öelda, et me kaalume mingi vastuse andmist,» ütles Pentagoni esindaja kolonel Dave Lapan.

Piirkonda pole tema sõnul saadetud ka USA lisavägesid. Lapan lisas, et Washington on teadlik, millised tegevused tõstavad või alandavad pingeid poolsaarel.

Pentagoni pressiesindaja Geoff Morrell ütles telekanalile MSNBC, et Põhja-Korea režiim on äärmiselt ettearvamatu. «Nad teevad asju, mida ratsionaalses maailmas ei ole võimalik ette aimata,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles