Istanbuli turistipiirkonnas kärgatas plahvatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi politsei
Türgi politsei Foto: SCANPIX

Istanbuli turistide hulgas menukas Sultanahmeti linnaosas toimus plahvatus, võimude teatel sai surma kümme inimest ja vigastada 15. 

Telekanali CNN Türk andmeil leidis plahvatus aset Sultanahmeti väljakul Thedosiuse obeliski juures pargis, mis asub Sinisest mošeest 25 meetri kaugusel. Tunnistajate sõnul oli kärgatus nii tugev, et seda oli kuulda ka ümbritsevates kvartalites.

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu kutsus täna plahvatuse järel Istanbulis kokku valitsuse julgeolekukabineti kriisikohtumise. Kohtumisest võtavad teiste seas osa mõjuvõimas siseminister Efkan Ala ja luureülem Hakan Fidan, edastas uudisteagentuur Anatolia.

Sündmuspaigale saabus hulgaliselt kiirabi-, politsei ja tuletõrjeautosid. Uurimine asjaolude suhtes käib. Liiklus piirkonnas on suletud. Oletatud on enesetapurünnakut, kuid midagi kindlat pole veel teada. Osa haiglasseviidutest on kriitilises seisus.  

Uudisteagentuuri Dogan andmetel on vigastatute seas vähemalt üheksa sakslast, üks norralane ja üks peruulane. Norra välisministeerium teatas, et Norra saatkond Türgis kontrollib ajakirjanduse teateid, mille kohaselt haavatute seas võib olla Norra kodanikke. Lõuna-Korea välisministeeriumi teatel sai üks lõunakorealane plahvatuses kergelt vigastada.

«Algatatud on uurimine plahvatuse põhjuste, korraldajate ja lõhkeaine tüübi väljaselgitamiseks,» teatas Istanbuli kuberneri esindaja uudisteagentuuri Dogan teatel. Tundmatuks jääda soovinud võimuesindaja ütles AFP-le, et võimud kahtlustavad terrorirünnakut.

Turistide seas populaarses Sultanahmeti linnajaos asuvad muuhulgas Sinine mošee ja Kreeka õigeusu basiilikast mošeeks muudetud ning praegu muuseumina tegutsev Hagia Sophia.

Türgi elab terrorihirmus alates 10. oktoobri rünnakust Ankara pearaudteejaama juures korraldatud rahumeeleavaldusele, milles hukkus 103 inimest. Rünnakus süüdistati äärmusrühmitust Islamiriik (IS).

Võimud on süüdistanud ISi ka kahes peamiselt kurdidega asustatud Türgi kirdeosas varem läinud aastal korraldatud ohvriterohkes rünnakus.

Türgi võimud on viimastel nädalatel kinni pidanud mitu arvatavat ISi liiget, kes kavandasid väidetavalt Istanbulis rünnakuid.

Türgi sõjavägi viib alates mullu juuli lõpust taas läbi operatsioone keelustatud Kurdistani Töölispartei (PKK) vastu.

Teine kurdide rühmitus Kurdistani Vabaduspistrikud (TAK) võttis vastutuse 23. detsembri rünnaku eest Istanbuli tähtsuselt teisele rahvusvahelisele lennujaamale, milles sai surma naissoost koristaja ja kahjustada mitu lennukit.

Viimastel kuudel on Istanbulis väiksemastaabilisi rünnakuid korraldanud ka marksistlik Revolutsiooniline Rahvavabastuspartei-Rinne (DHKP-C).

Videot koha peal toimuvast vaata siit!

Türgi julgeolekujõud sündmuspaigas. Fotod: Scanpix
Türgi julgeolekujõud sündmuspaigas. Fotod: Scanpix Foto: MURAD SEZER/REUTERS
Politsei otsib tõendeid.
Politsei otsib tõendeid. Foto: Lefteris Pitarakis/AP
Foto: OSMAN ORSAL/REUTERS
Foto: OSMAN ORSAL/REUTERS
Foto: /AP
Foto: KEMAL ASLAN/REUTERS
Foto: OZAN KOSE/AFP
Foto: MURAD SEZER/REUTERS
Foto: OSMAN ORSAL/REUTERS
Foto: OSMAN ORSAL/REUTERS
Foto: OZAN KOSE/AFP
Foto: /AP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles