Obama kõnes olukorrast riigis: USA ei ole nõrgenenud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama pidas oma viimase olukorrast riigis (State of the Union) kõne, milles oli nii kriitikat kui vaatamist positiivsesse tulevikku.

Obama kaitses Kongressi ees esinedes oma seni saavutatut poliitilisel areenil kui majanduses. Ta rõhutas, et USA majandusolukord on tugeval alusel, loodud on palju uusi töökohti ja töötus on vähenenud poole võrra.

«USA on ikka tugev riik ega ole nõrgenenud. Majanduslangust lähiajal ette nähe ei ole ja need, kes nii arvavad, on teinud valearvestuse,» teatas USA president.

Obama nentis, et käimas on globaalsed muutused, mis ei jäta puudutamata ka USAd ja põlvkondi, kes 10–20 aasta pärast Ameerika Ühendriikide eesotsas on.

«Ameeriklaste optimismi, töötahet ja tulevikku vaatamist ei saa alahinnata. Majanduslik õitseng ja võimalused, uudistehnoloogia ja julgeolekuküsimused on aina tähtsamat rolli mängimas,» teatas Obama.

Obama käsitles kõnes ka USAs pead tõstma hakanud moslemivastasust, kuid ta ei nimetanud vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiva Donald Trumpi nime, kelle arvates ei tohiks USA enam ühtegi moslemit riiki lubada.

«Poliitikute moslemeid solvavad seisukohad, mošeedes vandaalitsemised ja kiusamised ei tee Ameerika Ühendriike turvalisemaks riigiks, pigem vastupidi,» teatas Obama.

Sõda islamiäärmuslastega

USA presidendi sõnul võib äärmusrühmitus ISIS tunduda suure ohuna, kuid sinna kuuluvad džihadistid ei suuda USAd ohustada ega hävitada. Obama sõnul toetatakse ISISe ohust pidevalt rääkides äärmusrühmituse poliitikat ja eesmärke.

«Need, kes räägivad, et käimas on Kolmas maailmasõda, mängivad pigem nende kasuks ja tähtsustavad neid üle. Ohuga liialdame toetab pigem nende propagandat. Me lihtsalt leiame ja hävitame nad kõik,» vahendas Obama kõnet uudisteagentuur BNS.

Obama arvates peaks Kongress andma loa, et USA armee saaks kasutada ISISe vastu suuremat sõjalist jõudu. USA viib juba mõnda aega Süürias ja Iraagis läbi õhurünnakuid ISISe positsioonide vastu, kuid need operatsioonid tuginevad vananenud terrorismivastase võitluse programmile, mis pärineb 2000. aastate algusest.

«Me peame neid nimetama selleks, kes nad tegelikult on ehk mõrtsukad ja fanaatikud, kes tuleb välja juurida, kinni võtta ja hävitada,» lisas Obama.

Obama kõneles ka tervishoiureformist ja sotsiaaltagatistest ning Kuubaga suhete paranemisest, kutsudes Kongressi üles tühistama saareriigile kehtestatud kaubandusblokaadi.

«Teeme Ühendriikidest riigi, kes alistab igaveseks vähi.»

USA presidendi teate kohaselt käivitati USAs suur vähiuuring, mille eestvedajaks on asepresident Joe Biden, kelle poeg suri vähi tagajärjel. Asepresident soovib nüüd enne oma ametiaja lõppemist anda oma panuse vähiuuringutesse. Vähiuuringute programmile «The Cancer Moonshot 2020» anti juurde umbes kaks miljardit dollarit.

Obama rääkis veel miinimumpalkade tõstmisest, haridusest, relvavägivalla vastu võitlemisest ja kliimamuutusest.

Oma viimases olukorrast riigis kõnes, mida otseülekande vahendusel jälgis umbes 30 miljonit ameeriklast, ei käinud Obama välja uusi poliitilisi programme, kuna tema ametiaeg hakkab lõppema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles