Kommunist Jaruzelski hakkab Poola presidenti nõustama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola viimane kommunismiaegne liider Wojciech Jaruzelski mullu Pariisis.
Poola viimane kommunismiaegne liider Wojciech Jaruzelski mullu Pariisis. Foto: SCANPIX

Poola kommunismiaegne liider kindral Wojciech Jaruzelski on kaasatud nõunike ringi, kes aitavad president Bronislaw Komorowskil valmistuda Vene riigipea Dmitri Medvedevi peatseks visiidiks.

«Kindral Jaruzelski on kinnitanud, et osaleb riikliku julgeolekunõukogu istungil,» teatas nõukogu juhataja Stanislaw Koziej täna AFP teatel.

Julgeolekunõukogu, mille tavakoosseisu kuuluvad näiteks Poola erakonde liidrid, nõustab presidenti rahvusvahelistes suhetes.

87-aastane Jaruzelski kaasati Koziej sõnul põhjusel, et ta on endine riigipea. Poolat aastatel 1981-1990 valitsenud mees peab seega istuma ühe laua taga ekspresident Lech Walesaga, kelle juhitud liikumist Solidaarsus ta veriselt maha suruda üritas.

«On vähe inimesi, kes Venemaad nii hästi tunnevad kui kindral Jaruzelski,» ütles kõrge Komorowski nõunik Slawomir Nowak täna raadiole.

Jaruzelskile esitati 2007. aastal süüdistus sõjaseisukorra väljakuulutamise eest 26 aastat varem. Protsess kestab siiani ning süüdimõistmisel ootab teda kümneaastane vanglakaristus.

Medvedev jõuab Poolasse 6. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles