Kerry: mereväetüli Iraaniga lahendati rahulikult ja tõhusalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry
USA välisminister John Kerry Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry tänas kolmapäeval Iraani kümne ameerika mereväelasega seotud vaidluse «rahuliku ja tõhusa» lahendamise eest.

«Ma tahan tänada Iraani võime koostöö eest, tänu millele see asi kiiresti lahendati,» ütles Kerry avalduses.

«Tõik, et see asi sai rahulikult ja efektiivselt lahendatud, annab tunnistust diplomaatia olulisest rollist meie riigi ohutu, turvalise ja tugevana säilitamises,» lisas ta.

Esialgselt oli teatatud tehnilisest rikkest, kuid nüüdseks on USA võimuesindajad arvamusel, et tegemist oli pigem navigatsiooniveaga.

«On võimalik teha taolisi navigatsioonivigu, seda juhtub aeg-ajalt kõigiga,» märkis tundmatuks jääda sooviv USA mereväeametnik uudisteagentuurile AFP.

«Juurdluse tulemused näitavad, et USA mereväelaste sisenemise Iraani territoriaalvetesse tingis mehaaniline rike nende navigatsioonisüsteemis ning küsimus on lahendamisel,» lausus Iraani revolutsioonilise kaardiväe merejõudude admiral Ali Fadavi.

Fadavi sõnul tuvastati uurimise käigus, et «rikkumine polnud pahatahtlik ega toimunud spioneerimise eesmärgil».

Iraani Revolutsioonikaart vabastas teisipäeval kinni peetud kümme USA mereväelast ja nende kaks kaatrit pärast seda, kui juurdlusest selgus, et nad sisenesid Iraani vetesse tahtmatult, öeldi kaardiväe avalduses kolmapäeval.

«Jõuti järelduseni, et kinni peetud USA mereväelased ei sisenenud Iraani vetesse tahtlikult. Nad vabandasid vahejuhtumi eest ning seejärel vabastati Pärsia lahel rahvusvahelistes vetes,» vahendas riigimeedia rahvuskaardi avaldust.

Pärast teate edastamist avaldati ka esimesed pildid kinnipeetud mereväelastest - üheksast mehest ja ühest naisest -, kes istusid pärsia vaipadel. Riigimeedias näidati pilte ka kahest kaatrist.

USA mereväekaatrid liikusid teisipäeval Kuveidi ja Bahreini vahel, kuid triivisid ilmselt tehnilise rikke tõttu Farsi saare lähistele, kus iraanlased nad kinni pidasid, ütles Pentagoni pressiesindaja Peter Cook.

Vahejuhtum leidis aset mõned päevad enne Iraani tuumaleppe lõplikku rakendumist, mille alusel tühistatakse Iraanile kehtestatud majandussanktsioonid.

Foto: HO/AFP
Foto: HO/AFP
Foto: HO/AFP
Foto: IRIB/AP
Foto: HO/AFP
Foto: HO/AFP
Foto: HO/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles