Indoneesia pealinnas on plahvatustes hukkunud vähemalt kuus inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Indoneesia pealinnas Jakartas sai täna korraldatud koordineeritud rünnakus surma viis ründajat ja kaks tsiviilisikut, teatasid võimud.

Politsei sõnul on rünnak lõppenud ja olukord kontrolli all. «Viis terroristi on tapetud,» ütles julgeolekuminister Luhut Panjaitan sündmuskohal ajakirjanikele. Lisaks hukkusid kaks tsiviilisikut, tema sõnul üks indoneeslane ja üks Hollandi kodanik. Kohaliku meedia sõnul töötas hollandlane Indoneesias ÜRO heaks.

Info ründajate lõpliku arvu kohta on hetkel veel lahtine, sest varemalt ütles Jakarta politsei pressiesindaja Muhammad Iqbal, et tapetud on 3 ründajat ning ülejäänud neli on kinnipeetud.

Vigasaanuid on hetkeseisuga 19, sealhugas viis politseinikku, üks välisriigi kodanikust tsiviilisik ja neli indoneeslasest tsiviilisikut. Hollandi saatkonna teatel on ka vigastastatu hollandlane, hetkel on isik toimetatud haiglasse ja talle antakse ravi.

Jakarta kesklinna raputas täna vähemalt kolm plahvatust, millele järgnes üle kahe tunni kestnud relvastatud vastasseis ründajate ja julgeolekujõudude vahel.

Rünnaku eest ei ole keegi vastutust võtnud, ent sellega võivad olla seotud Iraagis ja Süüria äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) ridades võidelnud ja kodumaale tagasi pöördunud indoneeslased.

Pealtnägijate sõnul kõmatas üks plahvatus Starbucksi kohvikus. Üks ründaja tulistas kohviku juures inimesi. Kohale jõudnud julgeolekujõud hakkasid relva laadinud ründajat tulistama.

Kohviku lähistel asuvad teiste seas USA, Prantsusmaa ja Hispaania saatkond.

Plahvatustes hävis politsei kontrollpunkt.

«See oli pomm,» ütles politsei pressiesindaja Anton Charliyan AFP-le. Ta kutsus inimesi plahvatuste piirkonnast eemale hoidma, sest politsei kardab, et piirkonnas võib olla veel pomme.

Indoneesia televõrk TVOne ütles, et kolm plahvatust toimus vastavalt Cikni, Silpi ja Kuningani linnajagudes, Türgi ja Pakistani saatkondade lähedal.

Indoneesia president Joko Widodo nimetas Jakartas toimunud plahvatusi terroriaktideks.

«Meie riik ja rahvas ei tohiks karta. Need terroriaktid ei alista meid. Olukord on kontrolli all. Ma loodan, et avalikkus jääb rahulikuks,» ütles Widod telekanalis MetroTV.

«Leiname selle vahejuhtumi ohvreid, ent mõistame ühtlasi hukka teo, mis on häirinud julgeolekut ja rahu ning külvanud meie rahva seas hirmu,» lausus president.

Widodo andis enda sõnul politseiülemale ja poliitika- ja julgeolekuasjade ministrile käsu tabada rünnaku toimepanijad ja korraldajad.

Lääne-Jaava provintsis Cireboni linnas visiidil viibiv riigipea teatas, et jätab visiidi pooleli ja naaseb pealinna.

Jakartas tõsteti mõne nädala eest ohuhäire taset pärast seda, kui terroritõrjepolitsei nurjas aastavahetuse enesetapurünnaku Jakartas.

Detsembri lõpus teatas politsei kahe terrorivandenõuga seotud isiku vahistamisest, kellest üks oli Hiina uiguuri vähemuse liige.

Jakartas pole välismaalaste vastu suunatud rünnakuid korraldatud alates 2009. aastast, mil hotelliplahvatustes sai surma seitse inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles