Raport: maailm peab astuma samme tuumaterroriohu vähendamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumarelv Donetski jobudele?
Tuumarelv Donetski jobudele? Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

Rahvusvahelised edusammud tuumaterroriohu vähendamiseks on viimastel aastatel aeglustunud ning globaalne tuumajulgeolekusüsteem on endiselt haavatav, märgiti täna avaldatud raportis.

USA järelevalveorganisatsioon Nuclear Threat Intitiative (NTI) ütles raportis, et rahvusvahelist julgeolekut on raputanud üks kriis teise järel ning maailma tuumamaterjalide julgeoleku tagamisel on endiselt puudujääke.

«Praeguses ülemaailmses tuumajulgeolekusüsteemis on ohtlikud augud, mis takistavad olemast tõeliselt kõikehõlmav ja tõhus,» ütles NTI president Joan Rohlfing avalduses.

«Seni, kuni neid augud ei ole kinni, püüavad terroristid neid ära kasutada.»

Maailma liidrid kohtuvad 31. märtsist 1. aprillini Washingtonis neljandal ja viimasel tuumajulgeolekutippkohtumisel USA presidendi Barack Obama ametiajal.

«Liidrid peavad panustama edasiliikumise teele, kui nad sel kevadel kohtuvad,» sõnas Rohlfing.

«Tegevusetuse tagajärjed uute ja esilekerkivate ohtudega silmitsi seistes on lihtsalt liiga suured,» lisas ta.

«Nende riikide arv, mis astuvad kõige tähtsama sammu varguse ärahoidmiseks – likvideerivad need (tuuma)materjalid – on samuti vähenenud,» ütles NTI juht.

NTI raportis juhitakse tähelepanu ka murettekitavatele puudustele selles, kui hästi kaitsevad riigid oma tuumaobjekte võimaliku sabotaaži ja küberrünnakute eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles