Hispaania taganes eelarvetõotustest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luis de Guindos (vasakul) ja Jean-Claude Juncker (paremal)
Luis de Guindos (vasakul) ja Jean-Claude Juncker (paremal) Foto: AFP / Scanpix

Hispaania rahanduse eest vastutav majandusminister Luis de Guindos võttis tagasi oma lubaduse täita Euroopa Liidus kehtivaid eelarvetingimusi, kuna majanduskasvu kindlustamine olevat tähtsam.

Nagu selgitas de Guindos, viiks muretsemine paari protsendipunkti lisandumise pärast 2015. aastaks seatud 4,2 protsendi eesmärgile valitsuse tähelepanu kõrvale peamiselt väljakutselt, milleks on majanduse taastumise kaitsmine.

«Tähtis on pigem säilitada Hispaania majanduskasvu tempo,» vahendab Bloomberg Business ministri sõnu eilse eurogrupi koosoleku eel.

«Suurim risk eelarvepoliitikale on see, et Hispaania majandus aeglustub,» lisas de Guindos.

Oma suhtumisega võib Hispaania ärritada Euroopa Komisjoni, mis on alates oktoobrist hoiatanud, et peaministri Mariano Rajoy poolt hiljutiste üldvalimiste eel läbisurutud kulutuste kava ei arvestanud piisavalt eelarvepuudujäägiga, mis on euroala suurim.

Eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem, kelle ametikohta seesama de Guindos mullu edutult endale napsata üritas, hoiatas jaanuari alguses, et Hispaaniale eelarvega rohkem paindlikkust enam ei võimaldata.

Dijsselbloem ütles eile ajakirjanikele, et Brüssel ootab enne edasisi samme Hispaania suhtes ära nende «koduse poliitilise protsessi tulemuse.»

Euroametnikud on raskustes liikmesriikide valitsuste eelarvedistsipliiniga olukorras, kus finantskriisi intensiivsus on järele andnud ning Euroopa Keskpank vannitab kontinenti sisuliselt tasuta krediidis.

Hispaania maadleb aga poliitilise patiseisuga pärast seda, kui Rajoy kaotas oma enamuse parlamendis. Kuna liitlasi tal parlamendis pole, võib tulemuseks olla vasakpoolne koalitsioon, mis võib veelgi süvendada erimeelsusi eelarve osas Hispaania ja Euroopa Komisjoni vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles