Toornafta hind kukkus alla 30 dollari

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatankerid Iraani sadamalinna Bandar Abbasi reidil.
Naftatankerid Iraani sadamalinna Bandar Abbasi reidil. Foto: ATTA KENARE / AFP

Täna kukkusid mõlemad toornafta kauplemisel kasutatavad etalonhinnad, Põhjamere Brent ja USA WTI alla 30 USA dollari taseme barrelist.

Brenti barrel maksis pärastlõunal 29,55 dollarit ning WTI barrel 29,49 dollarit. Eilsega võrreldes kukkus Brent täna pärastlõunaks 1,3 ja WTI 1,7 protsenti.

Reutersi teatel on hinna alla 30 dollari taseme kukkumise põhjus Iraani naftaturule naasmine, mis võib aset leida lähipäevadel. Iraani naftamüügisanktsioonide kõrvaldamine sõltub täna avaldatavast rahvusvahelise tuuamenergia agentuuri IAEA raportist, mis ilmselt on Iraanile soodne.

«Iraani sanktsioonide tõenäolise eemaldamise mõjul tulvab turgudele veel enam toornaftat,» teatasid Commerzbanki analüütikud tänases kommentaaris. «Ehkki tootmismahu lisandumine on juba mõnda aega teada olnud, on praegu valitsev meelsus valmis hindu veel kaugemale lõunasse saatma.»

Ühtlasi kärpis pank oma prognoosi, hinnates, et aasta lõpuks maksab Brenti barrel 50 dollarit. Varasema prognoosi kohaselt oli barreli hind 63 dollarit.

Iraan on valmis tõstma oma naftaeksporti veel jaanuaris 1,1 miljoni barrelini päevas, kondensaati arvestamata, teatas Reutersile täna allikas, kelle andmed tuginevad tankerite laadimisgraafikul. See hinnang on 21 protsenti kõrgem kui detsembri prognoosid.

«On täiesti vale aeg Iraanile naftaturule naasta, nii turu kui ka Iraani enda jaoks,» nentis maaklerifirma Phillip Futures tänases kommentaaris. «30 dollari juures on nende naftamüügi kasumlikkus nii madal, et millegi üle pole rõõmu tunda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles