Nuland: USA kutsub liitlasi üksuseid Baltimaadesse saatma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Victoria Nuland.
Victoria Nuland. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriigid kutsuvad teisi liitlasriike oma sõdureid Baltimaadesse saatma, nii et igas riigis oleks rahvusvaheline pataljon, ütles USA Euroopa ja Euraasia asjade abivälisminister Victoria Nuland Leedut külastades BNS-ile.

«Mõte on selles, et igas Balti riigis on oma kompanii, mis on valmis tegutsema, ja on USA kompanii, mis on valmis tegutsema. Seega on küsimus selles, kas me leiame veel ühe liitlase, kes ühineks meiega alaliselt roteeruva kompaniiga, ning kas me saame need kompaniid ühendada nii, et tulemuseks oleks igal ajal pataljonisuurune jõud,» märkis abiminister.

Nulandi sõnul kindlustab Poolas peetav NATO tippkohtumine Balti riikide julgeolekut, kuid Venemaad pelgavad Ida-Euroopa riigid peaksid samas andma oma panuse alliansi lõunaosas tekkinud probleemide lahendamisse.

Ameerikal on kavas jätkata Venemaaga dialoogi Süüria üle, et kodusõda lõpetada ja põgenikevool peatada, ütles diplomaat usutluses BNS-ile.

Nuland kutsus aitama jõustada Minski leppeid, mis kindlustaksid Ida-Ukrainas relvarahu, ja hoiatas ohu eest, mida kätkeb endas lepete hülgamine.

BNS küsis USA diplomaadilt, mida ta arvab Krimmi annekteerimise ja Ida-Ukraina konflikti puhkemise järel välja käidud stsenaariumist, et Venemaa järgmine sihtmärk on Balti riigid.

Nulandi sõnul näitavad viimase pooleteise kuni kahe aasta jooksul julgeoleku kindlustamiseks astutud sammud, et heidutus on tugev ning Venemaa on testinud alliansi õhukaitset üksnes natuke.

«Meil kõigil tuleb ühiselt vaeva näha, et kindlustada sellise olukorra kestmine, kus meie tugevus oleks nii ilmne, et seda ei tasuks isegi mitte proovile panna,» lausus ta.

Nuland võttis osa julgeolekuekspertide iga-aastasest kohtumisest Leedus Trakai lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles