Berliin nõuab Marokolt ja Alžeerialt kodanike tagasivõtmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Berliin nõuab Alžeerialt ja Marokolt oma Saksamaal elamisloata olevate kodanike tagasivõtmist vastavalt sõlmitud leppele, ütlesid ametnikud reedel.

Alžeerlastest ja marokolastest varjupaigataotlejate hulk Saksamaal on hiljuti hüppeliselt kasvanud, kuid avaldusele negatiivse vastuse saanute lähteriiki tagasisaatmine on problemaatiline, sest sealsed võimud keelduvad neid tihtipeale vastu võtmast, ütlesid Saksa ametnikud. 

Sakslaste sõnul on keeldumise sagedaseks põhjuseks probleemid kadumaläinud dokumentidega. «Meil on tagasivõtulepe. See tähendab, et kõik regulatsioonid on paberil kirjas. Kuid praktikas teame, et mõnedel juhtudel on selle (täitmine) jätkuvalt problemaatiline,» lausus Saksa valitsuse pressiesindaja Steffen Seibert.

«Sellega tuleb tegeleda viisil, et lepet saaks rakendada,» lisas ta. «Küsimus on nende riikidega arutlusel.»

«Kõik välismaalased, kelle osas on menetluse käigus tuvastatud, et neil pole siin viibimiseks elamisõigust, peavad riigist lahkuma,» lausus Seibert. «See kehtib ka Põhja-Aafrika riikide kodanikele ning peame pidama kõnelusi nende kodumaale naasmise läbiviimisest.«

Kantsler Angela Merkel tõstatas küsimuse Alžeeria peaministri Abdelmalek Sellaliga juba sel nädalal, lisas Seibert.

Saksa siseministeeriumi andmeil esitas detsembris varjupaigataotluse 2296 alžeerlast, juunis oli neid 847. Marokolaste puhul olid vastavad näitajad 2896 ja 368. Küsimuse kiireloomulisust suurendas ka Kölnis aastavahetusel toimunud seksuaalvägivald. Linna politsei sõnul on kinni peetud 19 kahtlusalust, kellest 14 on Marokost või Alžeeriast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles