Mullu pandi rekordvähe maamiine

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praeguseks 50 aastat vana ugandalanna Filda Adoch kaotas maamiini otsas jala 14 aasta eest.
Praeguseks 50 aastat vana ugandalanna Filda Adoch kaotas maamiini otsas jala 14 aasta eest. Foto: SCANPIX

Pärast seda, kui Venemaa maamiinide panemise lõpetas, on Birma ainsaks riigiks, kes seda relva ikka veel kasutab, teatas The International Campaign to Ban Landmines (ICBL) täna. Liikumise teatel kasutati mullu viimase kümne aasta jooksul kõige vähem maamiine.


«Kuigi miinikeelu leppega 2009. aastal ega 2010. aasta esimeses pooles ükski uus riik ei liitunud, oli sellest relvast loobumise rahvusvahelise standardi jõud jätkuvalt ilmselge,» teatas ICBL oma aastaraportis.

«Ainult üks valitsus – Birma – asetas uusi jalaväevastaseid miine, ühestki riikidevahelisest miinide liikumisest infot ei tulnud, ainult kolm riiki tootis miine,» lisas raport. «See on vähim teadaolev miinide kasutamise tase alates 1999. aastast, kui seda hakati jälgima. Esimest korda ei tuvastatud Venemaal nende kasutamist.»

Praeguse seisuga pole miinide tootmisele lõppu teinud 12 riiki, toodab neid aga aktiivselt vaid kolm – India, Birma ja Pakistan. Tootjate nimekirjast lahkus selle perioodi jooksul Nepaal.
Kuues riigis panevad jätkuvalt maamiine valitsusvälised mässulised. Nendeks on Afganistan, Birma, India, Jeemen, Kolumbia ja Pakistan.

Jalaväevastaseid maamiine keelustav Ottawa konventsioon sai oma esimesed allkirjad erinevate riikide esindajailt 1997. aastal. Praeguseks on sellega liitunud enamus maailma maadest. Eesti tegi seda 2004. aasta mais. Eesti naabritest pole konventsiooniga liitunud Soome ja Venemaa. NATO riikidest on sellest siiani välja jäänud Poola ja USA.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles