Nafta jätkab kukkumist - barrel juba 28 dollarit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta rafineerimistehas Teherani lähedal.
Nafta rafineerimistehas Teherani lähedal. Foto: Vahid Salemi / AP

Iraani sanktsioonide tühistamine tõigi oodatult kaasa naftahinna edasise languse - täna varahommikul kukkus Põhjamere Brenti barreli hind alla 28 USA dollari.

Kauplemispäeva algul isegi 27,7 dollarini kukkunud Brenti toornafta barreli hind kosus järgnevalt ning maksis kell 9.18 Eesti aja järgi 28,21 dollarit.

USA toornafta WTI barrel kukkus samuti täna hoogsalt, kuid tugevnes siis Euroopa turgude avanemise ajaks, jõudes 28,86 dollarini.

«Iraani turule naasmine sattus väga halvale ajale,» teatasid Barclay's panga analüütikud kommentaaris.

Reutersi teatel hindavad analüütikud aga, et turud reageerisid sanktsioonide eemaldamise uudisele pisut üle, sest Iraani siht 0,5 miljonit barrelit päevas eksportida pole realistlik. Enne täismahus väljaveo alustamist peab Iraan uuendama oma toornafta eksportimise infrastruktuuri, mis on aastaid vaevelnud alainvesteerimise käes.

Samal ajal aga oli Iraanil sanktsioonide eemaldamise ootuses raportite kohaselt täis laaditud üle kümne VLCC (Very Large Crude Carrier - ülisuur toornafta tanker) supertankeri. Arvestades, et üks VLCC tanker võib transportida kuni kaks miljonit barrelit, võib see laadung, mis on kohe turule jõudmas, suruda hindu veel kõvasti allapoole.

Nafta hinna edasist kukkumist ootavad ka investorid: lühikeste positsioonide kogumaht USA toornafta turul on Reutersi teatel praegu rekordiline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles