Soome pürginud põgenik külmus surnuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa-Soome piiritsoon
Venemaa-Soome piiritsoon Foto: SCANPIX

Venemaalt Soome pürginud põgenik, kes ootas viis päev alla 30 kraadises pakases, suri alajahtumise tagajärjel.

Mees leiti Koola poolsaarelt Murmanski oblasti Kandalakša rajoonis maanteelt autost, mis oli Alakurttist kahe kilomeetri kaugusel, edastab The Barents Observer.

Venemaa piirivalvurid leidsid põgeniku möödunud pühapäeva hommikul, kuid kontrollpunkti lähedal oli ta olnud alates 12. jaanuarist.

Neil viiel päeval, mil ta ootas piiriületamisvõimalust ja Soome pääsemist, oli temperatuur pidevalt alla 30 miinuskraadi.

Kinnitamata andmetel võis tegemist olla indialase või pakistanlasega, kes ei tahtnud teistelt põgenikelt abi paluda, kuna tal ei olnud enam raha teenuse eest tasumiseks.

Üha enam põgenikke on hakanud saabuma Venemaa-Soome piirile pärast seda, kui Norra kehtestas möödunud novembris karmimad migratsioonireeglid.

Alates 29. novembrist ei ole Norrasse pääsenud enam ükski migrant, kellel puudub kehtiv sissesõiduviisa.

Möödunud nädalalõpul saabus Venemaalt Soome Lapimaale läbi Salla piiripunkti 52 pagulast. Sellela aastal on seni Salla ja Ivalo piiripunktidest sisenenud 306 isikut, kes kõik esitasid asüülitaotluse.

Enamik asüülitaotlejatest on afgaanid , nepaallased, iraanlased ja iraaklased.

Möödunud nädalal kajastasid mitmed Venemaa ja Soome väljaanded, kuidas grupp alaealisi hakkas jalgsi Venemaalt Kandalakšast Soome Salla poole liikuma. Nad päästeti Venemaa Alakurtti päästeteenistuse poolt enne, kui nad oleks surnuks külmunud.

Pärast seda intsidenti avati Kandalakšas migrantidele hotell, kus nad saavad oodata transpordivõimalust Soome pääsemiseks.

Samas on palju neid, kes ootavad Venemaa-Soome piiril Venemaalt ostetud autodes, kus on suur oht külmuda, sest temperatuur võib öisel ajal langeda alla 40 miinuskraadi.

Põhjus, miks migrandid ootavad Alakurttis päevi autodes on selles, et nad ei taha järjekorda käest anda ja protsessi otsast alustada.

Tee Kandalakšast läbi Alakurtti Sallasse kulgeb metsiku looduse keskel, kus puuduvad kilomeetrite ulatuses bensiinijaamad ja hotellid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles