Rootsi maakonnajuht põgeniklastele: te ei näe päikest pool aastat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Lääne-Rootsis Bohuslänis Tjörni saarel alaealiste asüülitaotlejate majutuskeskuses kadus tähtis võti ja see pani kohaliku maakonnajuhi põgenikekeskust külastama, kus ta väidetavalt lapsi ähvardas eesmärgiga neile õppetund anda.

Selle juhtumi paljastas Rootsi meediale alaealiste põgenike õiguste eestseisja, edastab Yle.

«Maakonnajuht ähvardas esmalt, et võtme kadumise tõttu ei lubata lastel jõulupuhkuse ajal mitte ühegi harrastusega tegeleda. Lisaks sõnas ta, et kui lapsed sõna ei kuula, siis nad saadetakse Põhja-Rootsi Norrlandi, kus nad pool aastat päikest ei näe,» teatas eestseisja.

Põgeniklaste abistaja, kelle sõnul kinnitasid juhtunut nii lapsed kui keskuses töötavad täiskasvanud, teavitas juhtunust õigusvahemeest.

«Küsitlesin põgenikekeskuse töötajaid ja maakonna sostiaalametnikke uurimaks, mis tegelikult toimus. Nad olid samuti seisukohal, et sellest tuleb teavitada õigusvahemeest ja politseid,» lausus põgenike eestseisja.

Juhtunut pealtnäinute sõnul oli maakonna juht näidanud põgeniklastele Rootsi kaarti ja põhjas asuvat Norrlandi. Ta lisas, et kui lapsed sõna ei kuula, siis nad saadetakse just sinna, kus päikest pool aastat näha ei ole.

Maakonna juht tunnistas, et ta vist reageeris natuke üle, kuid tegelikult sai ta põgeniklastele samas õpetada Rootsi geograafiat.

Juhi sõnul näitas ta Norrlandis mitut paika, kaasa arvatud Kalixit, mille kohta ütles, et seal ei näe päikest kuid.

«Minu eesmärgiks ei olnud lapsi hirmutada, vaid koostööd tegema panna ja neid õpetada,» selgitas maakonnajuht.

Wikipedia: Norrland on põhjapoolseim neljast Rootsi ajaloolisest piirkonnast, ülejäänud kolm on Svealand, Götaland ja Österland (osa Soomest).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles