Tõmošenko: väljavaated NATOga ühinemiseks on vähenenud

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko. Foto: AP / Scanpix

Ukraina peaministri Julia Tõmošenko hinnangul on Ukraina väljavaated ühineda alliansiga poliitilise kriisi tõttu «märgatavalt vähenenud».


«Presidendi ja tema meeskonna ühepoolne taandumine koalitsioonist on märgatavalt vähendanud Ukraina šansse Euro-Atlandi eesmärgi saavutamiseks,» ütles Tõmošenko pressikonverentsil, millest võttis osa ka Poola peaminister Donald Tusk, vahendas AFP.

Ta viitas sellega presidendimeelse Meie Ukraina/Rahva Omakaitse lahkumisele Tõmošenko erakonnaga moodustatud valitsusliidust, sest viimane võttis koos venemeelse Regioonide Partei parlamendisaadikutega vastu mitu seadust, mis piiravad presidendi võimuvolitusi.

«Me siiski loodame küsimusele positiivse lahenduse leida,» lisas Tõmošenko, kelle sõnul soovib Ukraina endiselt alliansiga liituda. Siiski näitavad viimased arvamusküsitlused, et enamik ukrainlastest ei toeta riigi ühinemist alliansiga.

Sel nädalal lagunes Ukraina valitsuskoalitsioon ametlikult, tagasiastumisavalduse esitas ka Ukraina parlamendi ülemraada esimees Arseni Jatsenjuk.

Erakondadel on 27 päeva aega uue valitsuse moodustamiseks, vastasel korral on president Viktor Juštšenkol õigus parlament laiali saata ja kuulutada välja erakorralised valimised.

Tõmošenko jätkab valitsusjuhina kuni uue kabineti moodustamiseni. Hiljutiste arvamusküsitluste kohaselt soovist Tõmošenkot presidendina näha veerand Ukraina valimisealistest kodanikest. Juštšenko jätkamist presidendina toetas 20 protsenti küsitlusele vastanutest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles