Energiaagentuur: nafta ületootmine ja hinnasurve jätkuvad terve aasta

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatanker Maersk Phoenix Singapuris Pulau Sebaroki rafineerimistehase kai ääres.
Naftatanker Maersk Phoenix Singapuris Pulau Sebaroki rafineerimistehase kai ääres. Foto: Tim Chong / Reuters

Rahvusvahelise energiaagentuuri IEA värske naftasektori ülevaate kohaselt ületab tootmine nõudlust tänavu aasta lõpuni, suurusjärgus miljon barrelit päevas. Ülepakkumine ja üle maailma juba ääretasa täidetud reservuaarid suruvad agentuuri hinnangul toornafta hinda ka edaspidi allapoole ning võivad naftaturu lõpuks «ületootmisse uputada».

IEA teatel ulatus mullu kolmandas kvartalis nafta nõudluse aastakasv juba 2,1 miljoni barrelini päevas, kuid oodatust pehmem talv ning kehvemad väljavaated Hiinas, Venemaal, Brasiilias ja teistes toorainetest sõltuvates majandustes on nõudluse kasvu poole võrra vähendanud. Tänavu ennustab IEA nõudlust kasvavat 1,2 miljoni barreli võrra päevas.

Samal ajal kasvas tootmismaht mullu suuremal osal aastast 2,6-2,4 miljoni barreli võrra päevas ning kahanes alles aasta lõpuks 0,6 miljoni barrelini päevas, seda vähenenud OPECi-välise tootmise tõttu.

Tänavu lisab toornafta ületootmist sanktsioonidest vabanenud Iraan. Siiski ennustab IEA aasta alguses lisanduvat vaid 0,3 mijonit barrelit päevas, ehkki Iraan on lubanud üksi lisada 0,5 miljonit barrelit päevas.

Tänavu prognoosib IEA mitte-OPECi riikide tootmismahu kukkumist 0,6 miljoni barreli võrra päevas. Viimati kahanes mitte-OPECi tootmismaht neli aastat tagasi. IEA hinnangul on aga naftatootjate organisatsiooni mittekuuluvad tootjad osutunud hinnasõjas prognoositust palju vastupidavamaks.

Ülemaailmsed toornafta laovarud suurenesid mullu ühe miljardi barrelini. Sel aastal peaks varudele lisanduma IEA hinnangul veel 285 miljonit barrelit. Ehkki tänavuseks on planeeritud suuri maapealsete reservuaaride mahu laiendusi, prognoosib IEA, et veelgi rohkem võetakse kasutusele veepealseid mahuteid, ehk teisisõnu pumbatakse tankerid toornaftat täis ja jäetakse reidile seisma.

«Samal ajal kui varumine väheneb aasta teisel poolel ja mitte-OPECi tootmine kahaneb, võib naftaturg uppuda ületootmisse - kui just midagi ei muutu,» prognoosib IEA, lisades, et ka hinnad võivad veelgi langeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles